Директорът на Градската художествена галерия: Графичната база е голям плюс за Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 17:29 / 17.04.2012Коментари ()1746
©
Общо графичните база в България са три. Такива има в Бургас, София и Велико Търново. В Самоков е имало база, закупена от французин, но от известно време не работи. В Пловдив също има частна база, но тя няма такива условия като бургаската т.е. няма условия художникът да остане с преспиване, докато твори и т.н. и в момента базата не функционира. Това каза пред журналисти Георги Динев, художник и директор на градската художествена галерия "Петко Задгорски" по време на церемонията за започване на ремонта на Графична база в Приморски парк- Бургас.

"Това е голям плюс за Бургас и се радвам, че общината проявява изключително разбиране и осъществявайки този ремонт, местната администрация помага на българското изкуство", каза още Динев.

Голям ремонт на базата е правен преди повече от 10 години, когато една възрастна холандка е дарила 10 000 долара. "Тогава се направи реконструкция и измазване, но парите не стигнаха да оправим покрива, защото той е най-слабото място", добави директорът. В Графична база- Бургас са отсядали и творили имена като Георги Баев, Кирил Симеонов, Любомир Гажевич, Светлин Русев, Симеон Шивачев. Половината от авторите, които са творили в Графична база, са награждавани в различни международни изложби, графични биеналета. В момента целият архив е прибран в градската художествена галерия, където съхнат, защото някои от творбите са мухлясали.

"Имаме предложение към общината и тя би могла да съдейства на художниците постепенно да се откупи този архив и да се заведе в градската художествена галерия, защото тя е институцията и мястото, където могат да се съхраняват тези творби. В момента, в който се направи ремонтът на базата, фондът ще се подреди отново и ще направим експозиция с нови постъпления във фонда на графична база- Бургас. Този фонд се води към дружеството на художниците. Всеки един художник оставя графика след нейната изработка. Идеята е този фонд, особено по-качествените неща, да преминат към градската художествена галерия и с изключително малко средства ние можем да допринесем за обогатяване фонда на "Петко Задгорски". На някои от графиките има появили се петна, но това е заради липсата на възможност да се съхраняват в графична база и имаше нужда от ремонт. След него ще има възможност художници от страната да идват и да оставят графики, защото във фонда около 1/3 от българските художници, известни в България и в Европа имат оставени свои графики в Бургас. Част от по-интересните графики се купуват от колекционери и парите влизат в дружеството", каза още Динев.

За престоя в базата художникът ще плати 10 лева. Срещу тях му се предоставят прилични условия и отделно той си заплаща труда на печатаря за изработването на графиката, като художникът изработва например 25 графики тираж, 10, от които му се предоставят безплатно Цента, която художниците заплащат за изработка на литографията е може би най-ниската в Европа. Тя зависи от размера на камъка. Едно от нещата, което е прекратено поради липса на средства, е графичният пленер. "Той беше провеждан 8 години с международно участие", добави директорът.

Източник: Радио "Фокус"



Още по темата: общо новини по темата: 3
29.06.2012 »
17.04.2012 »
17.04.2012 »
Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Direktorut-na-Gradskata-hudozhestvena-galeriya-Grafichnata-baza-e-golyam-plyus-za-Burgas-345277
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.