Ученици не ходят в училищни тоалетни от страх
Автор: Екип Burgas24.bg 16:33 / 14.04.2012Коментари ()951
© Burgas24.bg
Над 50 процента от децата в началните класове не ходят в училищните тоалетни и "стискат" по половин ден, защото ги е страх, че могат да станат жертва на насилие, съобщи Иван Игов от Дружеството на психолозите в България.

Проучване установило, че 1/4 от всички ученици всеки ден тръгват с притеснение на училище, защото там не се чувстват защитени. Едва 13 процента от учителите пък били наясно за какво става въпрос, когато се говори за агресия и насилие в училище.

Според Игов, една от причините за детска агресия е фрустрацията на малките и той даде пример с факта, че у нас първокласниците вече имат задачи с едно неизвестно, а теорията за детската интелигентност показвала, че нивото за абстрактни асоциации се достига на 10-11-годишна възраст.

Наказанията в училище само влошавали положението с агресивните ученици, защото на практика се получавало, че насилието се наказва с насилие, смята психологът.

Част от фрустрираните деца се обръщали към автоагресията и България е на едно от първите места по самоубийства на ученици до 18 г., като броят им средно на година е 50.

През последните две години една трета от насилието вече е в Интернет и децата не могат да избягат от него дори когато са ваканция, каза специалистът.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Uchenici-ne-hodyat-v-uchilishtni-toaletni-ot-strah-344687
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.