България се "стопи" със 7% за десетилетие
Автор: Екип Burgas24.bg 13:19 / 31.03.2012Коментари ()697
© Burgas24.bg
България е загубила 7 на сто от населението си за последните 10 г., а към 2060 г. ще е сред страните с най-много на брой стари хора като процент от работещото население в ЕС.

Това показват данни на европейската статистическа служба Евростат, цитирани от Ройтерс.

Бедността и възможността за свободно пътуване стимулират имиграцията на Запад от Централна и Източна Европа. Повече от две десетилетия след падането на комунизма пропастта в богатството между Запада и Изтока продължава да съществува.

В резултат населението на страните в района от Черно до Балтийско море застрашително намалява. Латвия, давана за пример до избухването на съсипалата я криза, загубила 13 на сто от своето население за последното десетилетие, гласят данните. Второ място с по 12% делят Румъния и Литва. България е четвърта с намаляване на населението със 7 процента.

Броят на жителите на по-богати страни като Полша и Чехия остава стабилен. Причините са две - завръщащите се от запад имигранти и пристигането на хора от по-бедните страни.

Изненадващо миналата година населението на Германия се увеличило за първи път от 2002 г. насам. Това станало заради приток от новите страни-членки на ЕС, въпреки че според първоначалните прогнози смъртните случаи трябвало да бъдат повече от ражданията.

Около 2060 г. Румъния, Латвия, Полша и България ще имат най-висок процент стари хора като част от работещото население в ЕС, се казва още в доклада на Евростат. Това означава, че ще намалее броят на облаганите с данък работници, и то в момент, когато правителствата на тези страни ще изразходват повече пари за подпомагане на пенсионерите.

Любопитното е, че 2010-а е обявена от ЕС за година на активно остаряване, когато компании и работници биват стимулирани за по-късно пенсиониране.

Източник: News.bg



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Bulgariya-se-stopi-sus-7-za-desetiletie-341118
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.