200 лв. глоба, ако бургазлия не е регистрирал кучето си
Автор: Екип Burgas24.bg 11:13 / 25.03.2012Коментари ()1053
© Burgas24.bg
Регистрацията и поставянето на чипове на домашни кучета на територията на Община Бургас продължава. Програмата за поставяне на чипове на домашните животни в Бургас започна през 2010 година, каза Павлин Михов, директор дирекция "Опазване на околната среда".

"Тогава инициирахме кампания за безплатно поставяне на чипове. Тогава повече от хиляда домашни животни регистрирани в общината и бяха чипирани. Ако в предходни години броят на регистрираните животни е бил 200 - 300, то към настоящият момент броят на регистрираните домашни кучета в община Бургас е 1 674 и този брой непрекъснато продължава да расте. Може би поради факта, че беше направена промяна в Закона за ветеринарно медицинската дейност и драстично бяха увеличени санкциите за собственици, които не са извършили регистрация на животното си и от 20 лева санкцията бе увеличена на 200 лева може би това принуждава хората да откликват на изискванията на закона и съответно да извършват регистрации на домашните животни. Факт е, че само за изминалия месец имаме над 40 регистрации на животни", каза Михов.

През последните няколко години община Бургас изгради и няколко специални площадки за разходки на домашните любимци. Според Михов към момента тези площадки се ползват много интензивно от собствениците на кучета , но в общината продължават да пристигат искания от граждани за изграждане на още площадки за свободно разхождане на кучета и в други райони. Михов каза ,че от общинска администрация са планирали във всеки район на града и всяка териториална дирекция да разполага с такава площадка.

"Хората, които ползват площадките са достатъчно дисциплинирани и възпитани . Почистват след кучетата си. Там има поставени съдове за отпадъци, а и не само там в реконструираната част на Морската градина също има поставени съдове за кучешки екскременти. Общината се опитва да създаде условията, а от там нататък задълженията на гражданите е да спазват съответния ред. Няма нищо срамно в това да почистиш след животното си и никой не трябва да се надява, че това е нечие друго задължение, напротив - собственикът на домашно животно трябва да почиства след него когато го изведе на разходка", каза Михов.

След като обаче редът не се спазва се налагат и санкции. За 2011 година са издадени 40 наказателни постановления за разхождане на кучета на неразрешени за това места, а това са предимно площи за широко обществено ползване. За първите два месеца на тази година са издадени 17 акта по същите причини.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/200-lv-globa-ako-burgazliya-ne-e-registriral-kucheto-si-339434
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.