Пет кораба чистят морето ни при нефтен разлив
Автор: Екип Burgas24.bg 16:44 / 23.03.2012Коментари ()592
© Impact Press Group
При тежки нефтени замърсявания в нашата акватория на Черно море разчитаме на два български специализирани кораба, като единият от тях скоро ще бъде на пристанище Варна. Имаме възможност да очакваме помощ от кораб в Констанца и още два чужди кораба в Пирея и Кипър, които са в постоянна готовност 24 часа и могат да пристигнат. Това каза шефът на "Морска администрация" капитан Сергей Църнаклийски на финала на международната кръгла маса на тема "Добри практики" в хуманитарното морско спасяване, която се проведе във Варна под патронажа на еврокомисар Кристалина Георгиева.

За възстановяването на Националната морска спасителна служба (НМСС) настояват в меморандум участниците в кръглата маса. Според тях НМСС освен нейните функции задължително трябва да поеме и защита на морето от замърсяване по линия на корабоплаването.

Участниците в кръглата маса се обединиха и в искането си за възстановяване и въвеждане в експлоатация на многофукционалния спасителен кораб "Перун" и спасителен влекач "Мизар" и извеждането им от състава на ДП "Пристанищна инфраструктура", което не е с осигурен бюджет за ремонта и поддръжката им.

Меморандумът ще бъде пратен до президента на Република България, до НС и до премиера. В работата на кръглата маса взеха участие депутатът от ГЕРБ Димитър Атанасов и бившият депутат Свилен Крайчев, който сега е в Истанбул като наш представител в Асамблеята на Черноморското икономическо сътрудничество.

Форумът отчете и приноса на БУЛСАР, която е напълно доброволческа организация, но активно участва в националната система за морско спасяване. Без държавна финансова подкрепа тя обаче вече не може да се включи в спасителните акции, защото никой не възстановява разходите, извършени с лични средства на доброволци.

Източник: в. "Стандарт"



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Pet-koraba-chistyat-moreto-ni-pri-neften-razliv-339135
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.