Отлив на желаещи да станат морски спасители
Автор: Екип Burgas24.bg 13:55 / 07.03.2012Коментари ()847
© Impact Press Group
Отлива на хора, които искат да станат спасители на море се наблюдава от няколко сезона понеже нормативите, които трябва да се покрият са малко по-тежки и се изисква по-добра плувна култура и по-добри плувни умения. Това каза Васил Загорчев, който е специалист по водно спасяване към БЧК-Бургас.

В момента 14 души се обучават именно за спасители на басейн и водни паркове. Тепърва предстоят и курсове за спасители на море, а също и за басейни, които ще започнат към края на месеца. В тях Загорчев очаква да се включат поне 20 души. Според него отлива на желаещи да станат спасители на море е защото изискванията за спасители на басейн са малко по-леки, достатъчно е желаещите да преплуват 50 метра за 50 сек.

"По-леки са изискванията и за хора, които не са тренирали плуване дори. Всеки може да опита и да се справи в рамките на тренировките, които провеждаме. Не бих казал обаче, че спасителите на басейн получават по-високи заплати, дори условията за спасители на море са по- благоприятни, по-добро е възнаграждението, но специфичните опасности на морето са по-сериозни. Аз насърчавам всеки да опита понеже отговорността, която всъщност носи спасителя е една и съща без значение дали е спасител на море или в басейн, той отговаря за човешкия живот", каза Загорчев.

Въпреки тази тенденция той е категоричен, че ще има достатъчно спасители по морето това лято, тъй като от 40 години водно-спасителната служба произвежда такива кадри. Преди е нямало разделение на курсовете за спасители. Няма горна възрастова граница за спасители за море, но трябва спасителя да може да покрие нормативите за годишна заверка за личен талон, който покрива всеки спасител. Загорчев обясни, че това е документ, който БЧК издава на всеки правоспособен спасител, който желае да работи. Ако обаче съответния кандидат дори и на преклонна възраст е в добра физическа форма и може да покрие нормативите, той има право да практикува. Според него не се наблюдава тенденция спасители за басейни да заминават в чужбина, напротив ориентират се предимно по нашето Черноморие. В курсовете има предимно мъже, а дамите са много малко.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otliv-na-zhelaeshti-da-stanat-morski-spasiteli-334776
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.