Бургаската болница тъне в задължения
Автор: Екип Burgas24.bg 09:24 / 28.02.2012Коментари ()877
© Burgas24.bg
Над 800 000 лева само за два месеца са задълженията на бургаската многопрофилна болница. От ръководството на здравното заведение съобщиха, че ще търсят решение от Министерството на здравеопазването.

На свое заседание Надзорният съвет на Здравната каса в Бургас днес ще реши дали може да бъде отправено искане към здравното министерство за преразглеждане на бюджета на болницата за тази година с цел да не се допуска такова надвишаване.

327 хиляди лв над лимита е похарчила болницата през декември миналата година, за януари цифрата е близо до 509 000 лева, казва изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Георги Матев.

Д-р Георги Матев - изп.директор на МБАЛ - Бургас: Невъзможно е, по какъвто и да е повод, независимо с цената на какво- дали с увеличение на дълга или евентуално с някакви други финансови измерения, да откажем каквото и да било медицинско обслужване. В противен случай си губим предназначението като такава социална функция и структура.

Цифрите показали, че дейността е увеличена с повече от една трета. Бургаската болница обслужва половин милион население, който включва и голям брой неосигурени пациенти. Шефът на здравната каса в областния град д-р Таня Макшева каза, че всички болници, които са доказали по-голяма от заложената предварително дейност, миналата година са били дофинансирани.

Д-р Таня Макшева - директор на РЗОК - Бургас: МБАЛ Бургас винаги ще има проблеми. И тези проблеми са свързани с разкриването на нови болници. С договарянето на нови клинични пътеки в стари договори.

И тъй като става въпрос просто за разпределение на средства, а МБАЛ Бургас е с най-големият бюджет в областта, винаги ще бъде донор на пациенти и съответно на средства, допълни д-р Макшева. С две думи - докато се откриват нови болници и МБАЛ Бургас ще се върти в този омагьосан кръг.

Източник: БНТ



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskata-bolnica-tune-v-zadulzheniya-332538
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.