Специалисти извършват огледи на пристанищата у нас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:40 / 09.02.2012Коментари ()1000
© Burgas24.bg
По разпореждане на генералния директор на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" в пристанищата за обществен транспорт с национално значение са създадени експертни комисии, които в зависимост от възможностите, които предоставя метеорологичната обстановка, извършват огледи за състоянието на пристанищната инфраструктура и оценка на застрашеността на съоръженията.

Високите вълни, ниските температури и силният вятър през последните няколко дни причиниха сериозни щети по брегоукрепителни и пристанищни съоръжения по цялото Черноморие.

Експертни оценки и обстойна информация за нанесените щети, придружени с визуален материал ще бъдат обобщени в специален доклад до министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Съгласно действащото национално законодателство територията и пристанищната инфраструктура на пристанищата за обществен транспорт с национално значение са публична държавна собственост, с изключение на зоните за съхраняване на товари, които могат да бъдат собственост и на физически и юридически лица. Директорите на териториалните поделения на ДП "Пристанищна инфраструктура" са председатели на Пристанищните съвети за сигурност и ръководството на ДППИ обръща вниманието на кметовете на общини - стопанисващи пристанища с регионално значение, концесионери и оператори да изпълнят ангажиментите си в съответствие с плановете за безопасност на пристанищата. Специалисти на ДППИ имат готовност при необходимост да окажат съдействие.

Вече трети ден са затворени пристанищата във Варна и Бургас.

Във връзка с усложнената обстановка в Бургас е и председателя на УС на ДППИ к.д.п. Стефан Нейчев.
Според разпоредбите на Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата в Република България министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията осъществява контрол върху всички пристанища, с изключение на военните, а Държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура" управлява пристанищната инфраструктура и другите дълготрайни активи на пристанищата за обществен транспорт с национално значение.




Още по темата: общо новини по темата: 177
23.03.2012 »
19.03.2012 »
12.03.2012 »
03.03.2012 »
28.02.2012 »
27.02.2012 »
предишна страница [ 1/30 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Specialisti-izvurshvat-ogledi-na-pristanishtata-u-nas-327743
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.