Община Приморско спечели европроект за над 42 млн. лв.
Автор: Екип Burgas24.bg 15:12 / 07.02.2012Коментари ()834
© Burgas24.bg
Община Приморско спечели проект "Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на агломерация Приморско - Китен" по Оперативна програма "Околна среда 2007 - 2013 г." Договорът за безвъзмездно финансиране на стойност 42 419 124, 25 лв. бе подписан на 3 февруари 2012 г. от министъра на околната среда и водите Нона Караджова и кметът на община Приморско Димитър Германов. С еврофинансирането ще се извърши модернизация на пречиствателната станция в Китен, капацитетът й ще се увеличи 4 пъти, за да отговори на бързите темпове, с които се развива община Приморско.

Приморско и Китен, като туристически дестинации, имат специфични особености. В момента в двете населени места жителите са 4 822, но през летния сезон населението нараства многократно. Пречиствателната станция, която събира отпадъчните води на Приморско, Международния младежки център и Китен сега е с капацитет за 29 000 жители. Тя е въведена в експлоатация през 1980 г. и реконструирана през 1999 г. Станцията работи без да отстранява биогенните елементи. След реконструкцията през 1999 г. качествата на пречистената вода отговаря на условията за втора категория приемник.

С реализацията на европроекта пречиствателната станция в Китен ще увеличи капацитета си и вече ще може да обслужва до 120 000 жители през туристическия сезон.

Проектът предвижда и инвестиции във водопроводната мрежа на Приморско и Китен, изградена в периода 1930-1978 г. Довеждащите водопроводи и вътрешната водопроводна мрежа в двете селища са изпълнени от етернитови, стоманени и поцинковани тръби. Вътрешната водопроводна мрежа е изградена напълно, а през последните години са извършвани и частични ремонти на водопроводите с полиетиленови тръби, главно със средства на водоснабдителното дружество.
След реконструкцията загубите на вода и на инфилтрацията към канализационната система ще бъде намалена. Инвестицията ще помогне и за осигуряването на необходимите количества питейна вода при поносими икономически параметри.

Според условията на договора проектът трябва да бъде изпълнен за 39 месеца.


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Obshtina-Primorsko-specheli-evroproekt-za-nad-42-mln-lv-327133
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.