Бургаските училища трябва да въведат по-ранно започване на смените
Автор: Екип Burgas24.bg 15:26 / 12.01.2012Коментари ()1157
© Burgas24.bg
Въпреки недоволството си директорите на бургаските училища ще трябва да въведат по-ранно започване на смените.

До това се стигна след напомнящо писмо, изпратено от РИО -Бургас до директорите на училищата в региона и подписано от началника на РИО инж. Виолета Илиева, предаде репортер на Burgas24.bg.

По силата на това писмо директорите трябва да съобразят учебния процес във времето от 07.00 до 19.00 часа.

Заради това от вторник Английска, Немска и Математическа гимназия започват смените си в 7,15 вместо в 7,30. А Френската гимназия в 13,15. От днес СОУ " Св.Св. Кирил и Методий" " трябваше за започне първа смяна в 7,10, но след изразено недоволство от страна на родители и ученици и намеса на медиите това бе отложено.

Отлагането обаче е само до края на първия учебен срок и от 7 февруари, когато започва втория учениците ще са с нов график.

 

Днес в телефонен разговор началникът на РИО - Бургас инж. Виолета Илиева уточни, че не е издавала заповед, а само напомнящо писмо, по силата на което директорите трябва да спазват чл. 80 от Правилника за прилагане ЗНП.

"Този член определя регламентира провеждането на учебните часове. Продължителността на учебния ден-дневно обучение е от 7.00 до 19.00 часа. При двусменен режим на обучение часовете са по 40 минути, междучасията са по 10 минути, голямото междучасие е от 20 до 30 мин. При едносменен режим продължителността на часовете е по 45 мин. Съгласно Правилника директорът, а не образователния инспекторат, е този, който определя кога ще започнат часовете. Ако
© Burgas24.bg
искат директорите могат да започнат първа смяна в 7,10, в 7,10 или в 8.00 часа, това е тяхно решение. Ние сме само контролен орган"- заяви специално за Бургас 24 Виолета Илиева.

Наша проверка в ПМГ "Акад. Н.Обрешков", (където учебните занятия от вторник започват в 7,15 вместо в 7,30 ) показа, че голяма част от учениците, които пътуват от населени места в региона масово закъсняват. Причината е липсата на транспорт, който да пристига навреме в Бургас. Нововъведението принуждава младежите да стават в ранни зори, за да пристигнат навреме за първия час и това води до недопсиване. Част от младежите споделиха, че стават в 5.00 часа всяка сутрин.

Много родители вече са подали молби до ръководството на гимназията да се извиняват закъсненията за първи час на децата им.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Burgaskite-uchilishta-tryabva-da-vuvedat-po-ranno-zapochvane-na-smenite-319664
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.