Бургаските пчелари демонстрираха качествата на продукцията си | ||||||
| ||||||
"Не случайно има сведения, че медът е най-древната храна и имуностимулант, използван още от египетските фараони, заради лечебните му свойства и вкуса, а върху щитовете на воините им е бил изсичан образът на пчелата", разказва Ботьо Ботев - председател на Областния пчеларски съюз. И добавя с тъга, че българинът не знае достатъчно за качествата на меда и все по-рядко посяга към него и останалите лекарства от природната аптека - пчелно млечице, пчелен прашец, прополис /клей/ и восъчни пити. За сравнение с Германия, където консумацията на мед на човек за една година е от 4 до 6 кг., у нас е едва 200 - 300 гр. "Освен това българинът не осъзнава предимството, че това изключително лековито и питателно средство, каквото е медът, тук може да се намери за 4-8 лв. за кг., а в Русия - за 40 лв., което не пречи руснаците да са едни от най-големите консуматори на мед", разказват бургаските пчелари. Радостен бил фактът, че все повече млади хора се захващат с този тежък занаят - производството на мед и пчелни продукти, и изучават неговите тънкости. В Бургаска област те били най-много, в сравнение с останалата част от страната. В тазгодишния пчелен базар участват 7 местни производители, повечето от тях носители на редица национални купи и награди. Те представят изключително разнообразие от пчелен мед от всички видове билки, които се намират по нашите земи, в това число, рядко и трудно добивания от природата манов мед. За втора поредна година сред бургаските производители, участващи в базара, се проведе класация за най-добре аранжиран щанд с пчелни продукти. Грамотите за естетическа аранжировка бяха присъдени на Стоян Стоянов /1-во място/, Николай Гочев /2-ро място/ и Георги Гочев /3-то място/ - всички от Бургаско, които се бяха постарали да украсят масата със своята продукция. Превърналото се вече в традиция есенно изложение на пчелни продукти на площад "Тройката" се организира от Областния пчеларски съюз и за щастие на бургазлии тази година ще продължи още една седмица - от 19 до 23 декември. |