Туберкулоза по говедата в Средец
Автор: Екип Burgas24.bg 11:28 / 03.12.2011Коментари ()1260
© Burgas24.bg
6 месеца след като в община Средец бе констатирано огнище на шап по чифтокопитните сега в града пламна и туберкулоза по говедата. Любопитното е че заразата е констатирана в началото на септември, но до момента от Агенцията за безопасност на храните няма официална информация за случая.

Според ветеринари хората могат да се заразят при консумация на мляко и сурово месо.

Туберкулозата по говедата е установена във фермата на Киро Тодоров в Средец още в началото на септември- на 14 -ти. Положителни са и резултатите от централната лаборатория в София . До момента са извършени три кланета на животни На 11 ноември - 8 говеда са унищожени в кланица в Габровско. На 18-ти ноември още 18 и вчера в кланица в Кърджали още 19 говеда.

Макар от агенцията за безопасност на храните до днес да пазят мълчание за появата на болестта, уверяват, че са взели всички мерки за неразпространение й. По думите на директора на бургаската БАБХ д-р Даниела Кепекова месото е насочено за дълбока термична обработка, гарантираща унищожаването на болестта. Млякото е закопано в траншеи.
Туберкулозата по говедата се предава по въздушно-капков път между животните или при храненето им със заразено мляко. Съществува опасност и за хората. Заразата се предава при пипането на заразено месо, преди обработката му, преди термичната обработка тогава човек може да се зарази или консумиране на непастьоризирано мляко.

Затова ветеринарите за пореден път предупреждават прясно мляко да не се купува от улични продавачи, които не ни представят документ за изследване.

Фермата в Средец е запечатана. Към момента няма данни за заразени животни в други ферми.

Според заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Йордан Войнов разпратена до директорите на всички местни структури в страната на 24 ноември трябва да бъдат взети мерки за неразпространение на туберкулозата по животните, а резултатите от проверките по места да бъдат докладвани на национално съвещание в Пловдив ,което ще се проведе след дни.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Tuberkuloza-po-govedata-v-Sredec-309967
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.