Започва проект за превенция на туберкулозата сред наркозависими в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:33 / 24.11.2011Коментари ()528
©
От декември месец ще започнат дейностите по проект "Овластяване на публично-здравната система и гражданското общество в борбата с епидемията от туберкулоза сред уязвими групи" на НПО "Доза обич" в Бургас. Това съобщи Нела Иванова, изпълнителен директор на сдружение "Доза обич" в града. Проектът е европейски и е с участието на 13 организации от 11 страни. Продължителността му е три години. Той е започнал през юни месец тази година, като първата среща е била в Люксембург на 12 октомври. Водещи партньори по проекта са Националният институт за здравно развитие в Естония, като има съответно други партньори от Румъния, Латвия, Литва, Финландия и България, както и партньори от Европа. Общият бюджет на проекта за всички страни, които ще се включат е 881 000 евро.

Основният акцент ще бъде върху превенцията на туберкулозата сред инжекционно употребяващи наркотици и ще се фокусира върху развиването на интервенции, които са ориентирани към общността на инжекционно употребяващите наркотични вещества. Също така ще се проведе мащабно социологическо изследване сред хората, употребяващи инжекционно наркотици.

Други дейности, които ще се проведат в рамките на три години, са обучения, организирани за различни специалисти в областта на туберкулоза и ХИВ/СПИН. Ще бъдат подготвени и разпространявани информационни материали и ще бъдат давани насоки за превенция от туберкулоза към граждански организации и към здравни институции в страната. Предстои подписване на договори за започването на проекта в Бургас и ще стартира след месец. Няма обаче обявени точни данни за заболели наркомани от туберкулоза. "Този проект прави връзката между ХИВ/СПИН и туберкулоза", каза Иванова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Zapochva-proekt-za-prevenciya-na-tuberkulozata-sred-narkozavisimi-v-Burgas-307530
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.