В Бургас учат младите как да спечелят желаното работно място
Автор: Екип Burgas24.bg 14:19 / 10.11.2011Коментари ()823
© Burgas24.bg
Бивши и настоящи студенти от
"Професор д-р Асен Златаров":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Cеминар "Правата и задълженията ни като работници и служители" провеждат студенти от Сдружение "МЛАДЕЖКИ ГЛАС" България в Университета " Проф. Д-р Асен Златаров- Бургас, предаде репортер на Burgas24.bg.

Целта - младите хора да се научат как да печелят вниманието на работодателите така, че да бъдат назначени на желаното от тях работно място. Според лекторът Деян Сребрев най-честата грешка при изготвянето на мотивационно писмо е, че се ползва стандартно писмо, в което се променят единствено името на фирмата. Юристи съветват - то да бъде кратко, около страница и половина, да започне с въведение откъде
знаем за фирмата. Кандидатът за работа да акцентира върху длъжността за която кандидатства.

Във втората част следва да се посочи защо точно нас
трябва да вземат за тази длъжност, с какво ние ще сме ценни за работодателя, а не общи фрази, които не носят никаква информация за работодателя какви качества и с какво точно можем да сме полезни във фирмата.

Мотивационното писмо е придружено от CV. За него има стандартна бланка, в която трябва да посочим първо трудовия си стаж, а ако нямаме такъв образованието и квалификациите, които имаме.

Основната грешка на кандидатите за работа е в снимката, която прикрепят към CV. Тя не трябва да е от купон или от плажа, не трябва да е свалена от интернет сайт за запознанства, в който сме се регистрирали. Ако не преценим правилната снимка, то според Деян Сребрев "Още при първоначалния подбор, който извършва експертът по Човешки ресурси тази папка отива в " кръглата папка" - т.е. в кошчето. Младите хора, които започват работа за пръв път е важно преди да подпишат договора да проследят в чия полза е клаузата за изпитване - на работодателя или има равнопоставеност.

Внимателно трябва да се проследи описанието на трудовото възнаграждение, продължителността на годишния платен отпуск, както и продължителността на предизвестието. Копие от вече подписания договор задължително трябва да получим, защото той е нашата защита при последващи претенции към работодателя, при които трябва да се намеси Инспекцията по труда или други държавни институции.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/V-Burgas-uchat-mladite-kak-da-spechelyat-zhelanoto-rabotno-myasto-303662
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.