Отчитат 15 % ръст на туристите посетили Бургаска област
Автор: Екип Burgas24.bg 17:31 / 18.10.2011Коментари ()603
15 % ръст на туристите посетили Бургаска област отчитат от регионалната туристическа камара, каза председателят на камарата Иван Иванов.

"Туристическия отрасъл е важен за региона, защото формира между 13-13,8 % от брутния вътрешен продукт на областта. Дава лицето и облика както на Черноморските общини и на Бургаска област като цяло. За туристическия бизнес годината е успешна. Достигна се ръст от 14,92% спрямо 2010 година ", каза Иванов. Според председателя на регионалната туристическа камара основните факторите, благоприятстващи този добър туристически сезон са добрите природни и географски дадености на района, масовото въвеждане на "он инклузив", модерната и нова туристическа база в сравнение с другите туристически страни, събитията в Египет, Тунис и Марако, сравнително доброто качество на туристическия продукт.

През този сезон е постигнат ръст на туристите от Словакия, Полша, Чехия, Унгария, Украйна, Румъния, Русия и Германия. Регистриран е и съществен спад съответно от Финландия, Швеция, Беларус, Франция, Великобритания. Този спад се е увеличил през месец септември каза още Иван Иванов. Той посочи, че пред туризма има и някои основни проблеми, за които е писано и в чуждата преса. Това са все още лошата инфраструктура, строителството по курортите независимо, че като отрасъл строителството е със затихващи функции, нарушаване на нощната тишина и покой на туристите.

Сред проблемите са и високите цени на таксиметровите и лекарски услуги, състоянието на плажовете, липса на пречиствателни. Иванов посочи, че новият туристически данък, който замени туристическата такса по Черноморските общини варира от 20 стотинки до 2 лева. По думите му е висока данъчната тежест в областта на туризма и липса прозрачност при ползването на туристическия данък. Иван Иванов каза още работата на консултативните съвети по туризъм е незадоволителна.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otchitat-15-rust-na-turistite-posetili-Burgaska-oblast-296925
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.