Черноморските държави правят обща борса за отпадъци
Автор: Екип Burgas24.bg 11:53 / 24.09.2011Коментари ()619
©
Своеобразна борса за отпадъчни продукти и материали трябва да създадат България, Турция, Румъния и Молдова, пише "Народно дело". Същността й ще е отворена база данни за всички предприятия в Черноморския регион, които имат желание да се включат в системата. Там те трябва да опишат освен производството си, и отпадъчните продукти от него. По този начин всички компании от региона ще могат да имат информация какви отпадъчни продукти генерират останалите и може ли някои от тях да се ползват в тяхното производство. Така изгодата ще е и за двете страни - първите няма да плащат, за да изхвърлят отпадъка, а вторите ще могат да получат по-евтина суровина.

Регистрацията в базата данни ще е напълно безплатна, а изграждането й ще се реализира по проект SYMNET, финансиран от оперативната програма "Черноморски басейн 2007-2013". От българска страна в проекта ще се включи Институтът по океанология. Общата стойност на проекта е 745 214 евро. От тях за варненския институт се падат около 225 738 евро.

Крайната цел на проекта е да се подобри състоянието на околната среда в Черноморския регион посредством създаването на индустриална симбиоза.

Източник: Народно дело



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Chernomorskite-durzhavi-pravyat-obshta-borsa-za-otpaduci-289827
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.