Увеличава се търсенето на имоти по нашето Черноморие
Автор: Екип Burgas24.bg 16:00 / 20.09.2011Коментари ()753
© Burgas24.bg
С около 20-25 % в сравнение с миналата година се е увеличило търсенето на имоти по нашето Черноморие. Това каза Йордан Георгиев, строителен предприемач в Бургас.

"Не мога да бъда точен с колко процента се е повишило търсенето на имоти, но не по-малко от 20-25% в сравнение с миналата година", каза Георгиев.

По думите му през изминалия летен сезон има доста голямо оживление на пазара за имоти и по-специално във ваканционните селища. Отново основни купувачи се явяват руснаците и рускоговорящите. "Голяма част от тях закупиха апаратаменти, други продължават да бъдат в преговори за закупуване на такива по българското Черноморие", коментира предприемачът.

Най-предпочитани имоти са в курортните селища като Поморие, Созопол, Несебър, Слънчев бряг. Що се отнася за продажбата на апартаменти на зелено Георгиев каза, че е доста по-трудна реализацията на такава сделка поради факта, че както в България, така и в Русия много от хората, които купиха имоти на зелено непосредствено преди и в началото на кризата са срещнали доста трудности при завършването на тези имоти и голяма част от фирмите не са могли да завършат някои от обектите. Георгиев допълни, че обикновено имоти се закупуват, когато поне сградата е завършена на груб строеж или предстои завършване.

Има известен ръст и в цените на имотите. Това се определя от типа клиенти, като Георгиев ги раздели в две категории- клиенти, които търсят суперлуксозни имоти или такива, които се намират в луксозни селища и такива, които търсят евтини жилища. Тук говорим отново за руснаци или рускоговорящи.

"Все още на пазара липсват клиенти, които държат на качеството и в същото време са склонни да купят апартаменти от 90 до 110 кв. метра и на цени от порядъка на 800-1100 евро на квадратен метър", коментира предприемачът. Според него се търсят малки апартаменти на цени между 500 и 700 евро на кв. м. и апаратаменти в луксозните селища, които имат доста сериозни цени от порядъка на 1700-1800 евро.

"В някои черноморски курорти цените достигат до 4 000 евро за луксозен апартамент, но това са много малко. Това зависи и от политическата ситуация в Русия. Там предстоят избори. Много от руснаците са с опасения за някаква промяна т.е. ,че ако има някаква промяна във висшето ръководство, те се опасяват, че ще им е по-трудно относно финансовите спестени средства, които имат, да бъдат инвестирани навън", добави Георгиев.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Uvelichava-se-turseneto-na-imoti-po-nasheto-Chernomorie-289089
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.