Гроздоберната кампания в Бургаско започна по-късно
Автор: Екип Burgas24.bg 11:41 / 13.09.2011Коментари ()764
© Impact Press Group
В Бургаска област преобладават белите винени сортове грозде, които са 53% от всички площи, спрямо 46% за червените. Лидия Станкова, директор на Областна служба по Земеделие посочи, че общата площ на винените лозя в областта е 106 хил. декара. От белите сортове най-разпространен е мускат, следван от шардоне, а от червените памид, каберне сувиньон и мерло. По отношение на възрастовата структура лозята до 3 г са 6 000 дка, до 10 г са 26 хил. дка. а лозята над 30 г заемат най-висок дял - 63 хил. дка.

"Изхождайки от данните на Териториално звено на Изпълнителна агенция по лозята и виното, защото те извършват проверки както на лозовите култури, така и на производството на вино от тях, трябва да се каже че са в добро агротехническо и отлично здравно състояние, основно за младите винени лозя. Като вегетация всички бели винени сортове са във фаза масово омекване, а червените са в масово прошарване. Вегетацията тази година върви с 10 дни по-късно сравнено с предходни години. Това беше констатирано още с техния цъфтеж. Обикновено в нашата област те цъфтят в края на май, а сега цъфтежа им беше в първата деседневка на юни. Месеците март април и май бяха хладни и дъждовни, а юни,юли и август топли, това накара гроздоберната кампания да започне по-късно за разлика от други години, когато започва по-рано", обясни Станкова.

На 7 септември започна кампанията по прибирането на сорта мускат отноел в землищата на Развойна, Аспарухово, Венец и Деветак, от 8-ми започна в Каблешково и Бургас, от 9-ти в Сунгурларе, от 12-ти започнаха да се прибират сортовете шардоне, сувиньон блан и траминер, а след 22-ри ще започне да се прибират сортовете пино ноар, сира и др. Гроздобера се извършва поетапно и сега той е в началото. Цената на гроздето ще се определя от захарното му съдържание и качеството.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Grozdobernata-kampaniya-v-Burgasko-zapochna-po-kusno-286956
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.