Ураганът "Айрин" атакува източното американско крайбрежие
Автор: Екип Burgas24.bg 09:23 / 27.08.2011Коментари ()442
Невиждана природна стихия връхлита Америка и наложи евакуацията на два милиона души. Зародилият се в Атлантическия океан ураган "Айрин" вече е предшестван от силни дъждове и ветрове по части на източното крайбрежие на САЩ. Ветрове със скорост от 63 км/ч връхлитат Северна и Южна Каролина.

Засега окото на бурята, която е от втора категория, по 5-степенната скала на Сафир-Симпсън, се намира на около 480 км юг-югозапад от Кейп Хатерас, в Северна Каролина. Ураганът се приближава, съпътстван от ветрове със скорост от 161 км/ч. Общо в 18 щата е обявено извънредно положение, включително във окръг Вашингтон, Вирджиния и Мериленд.

Заради стихията кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг нареди незабавната евакуация на над 250 000 души. Става дума за хора, живеещи в най-уязвимите крайбрежни зони на града. За първи път подобна мярка за евакуация се налага на жителите на Голямата ябълка. Мярката засяга районите на най-южната част на Манхатън, Кони айланд, Манхатън бийч в Бруклин, Фар Рокауей и Броуд ченъл в Куинс, както и крайбрежни зони на Стейтън айланд. Всички транспортни средства, в това число и нюйоркското метро ще бъдат спрени от съображения за безопасност.

Пет летища в Ню Йорк и околностите ще бъдат затворени за пристигащи полети в 16 часа по Гринуич. Заради урагана авиокомпании вече отмениха общо 7000 полета. Мярката е в сила за летищата Кенеди, Нюарк, Ла Гуардия, Стюарт и Тетерборо и обхваща вътрешните и международните полети. Айрин вероятно ще наруши доставките на електричество и петрол и ще засегне над 50 милиона души. Наближаващата стихия принуди президента Обама да прекъсне лятната си ваканция на остров Мартас Винярд. В обръщение той призова сънародниците си да следват стриктно препоръките на властите при евакуацията.



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/Uraganut-Airin-atakuva-iztochnoto-amerikansko-kraibrezhie-282505
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.