Над 126 жени са потърсили помощ в Центъра за превенция на насилието в Бургас през годината
Автор: Екип Burgas24.bg 17:31 / 25.08.2011Коментари ()561
Над 126 жени са потърсили помощ в Центъра за превенция на насилието в Бургас през тази година, съобщи Валентина Станкова, представител на община Бургас в Центъра за превенция на насилието и престъпността. От създаването на центъра през юни 2009 година до настоящия момент са проведени 1070 консултации.

"Това е изключително висока цифра и показва, че бургаската жена вече умее да се справя с проблема и търси помощ", посочи тя. В Центъра си партнират община Бургас, неправителствената организация "Деметра" и бургаската полиция. Това е един уникален модел за България, който ние успешно реализирахме тук в Бургас, посочи Станкова.

Под надслов "Говори открито срещу домашното насилие" премина днес открития диалог в Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас. Партньори са Алианса за защита от домашното насилие и голяма козметична компания. Целта е постигане на по-широка информираност по проблема с домашното насилие, както и подпомагане на кризисните центрове за подпомагане на жени, жертви на насилие.

По време на кръглата маса е констатирано, че тази година случаите на домашно насилие и жестокостта ескалират, като дори се е стигало до опити за убийства. По време на дискусията са се представили служителите на Центъра за превенция и Кризисния център в Бургас.

Те са споделили случаи, в които ги търсят жени, изгонени от съпруга, които са били без документи и дрехи. На тях от Центъра са помогнали не само с настаняване в Кризисния център и юридическа консултация, но и с намиране на работа, каза още Станкова. По време на кампанията ще се събират средства за Центровете в страната.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Nad-126-zheni-sa-potursili-pomosht-v-Centura-za-prevenciya-na-nasilieto-v-Burgas-prez-godinata-282143
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.