Около 1300 проверки е извършила КЗП – Бургас от началото на юни до момента
Автор: Екип Burgas24.bg 16:16 / 15.08.2011Коментари ()471
От началото на юни месец до момента са извършени около 1300 проверки, каза Николай Стойков, директор на КЗП - Бургас. 800 от тях са в туристически обекти по Закона за туризма. Следи се и за изпълнението на наредбите и Закона за защита на потребителите. Останалите са извършени в търговски обекти по Закона за защита на потребителя, те са около 500 проверки.

"По-голямата част от проверките по Закона за туризма е продиктувано от това, че тук се традиционно туристически регион Нормално е лятото да се работи повече по темата туризъм", каза още Стойков. От извършените 800 проверки по Закона за туризма има съставени около 120 акта за административно нарушение, които касаят изискванията на Закона. Най-честите нарушения са липса на цени и грамажи в менютата, липса на категоризация или временно удостоверение за открита процедура по категоризация, несъответствие между удостоверението за категоризация и качеството на предлаганата услуга в заведението за хранене и развлечение и средството за подслон и мястото за настаняване.

Продължават засилените проверки на КЗП по Закона за туризма, те ще приключат около 15 септември, когато приключва летния туристически сезон. Комисията работи съвместно с НАП, Инспекцията по труда, Държавната Агенция по безопасност на храните. Част от проверките си извършват и с представители на Икономическа полиция. Във връзка с двете крила на хотел в Слънчев бряг, които не бяха категоризирани и трябваше да бъдат затворени, към момента на затваряне са представени временно удостоверение за категоризация. Затворен е ресторантът към хотела. Около сто са получените жалби в откритите приемни на КЗП по Южното Черноморие. Приемните са в Слънчев бряг, Бургас, Созопол, Приморско. Жалбите в откритите приемни касаят дублажа на места, резервации, хигиена, която не е от компетенцията на Комисията. Там проверките се извършват съвместно с представители на Агенцията по безопасност на храните и РЗИ. Стойков посочи, че жалбите са много разнородни. По Закона за защита на потребителя се работи най-вече по потребителски жалби, касаещи рекламацията на техника и по-малко на услуги.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Okolo-1300-proverki-e-izvurshila-KZP-Burgas-ot-nachaloto-na-yuni-do-momenta-279209
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.