Бебе на 2 месеца със сифилис лекуват в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 13:14 / 26.07.2011Коментари ()1516
© Burgas24.bg
Снимка Архив
Бебе на два месеца със сифилис лекуват в Кожно-венерическия център в Бургас. Заразната болест била засечена при новороденото в АГ отделението на бургаската болница. Оказало се, че майката е била болна и го е предала на детето си, въпреки твърденията й, че по време на бременността си е правила тестове за сифилис. Това е вторият случай от началото на годината на регистрирано дете с вроден сифилис в Бургас.

16 нови случая на заболели са открити тази година в града. Само от май насам лекарска помощ са потърсили 13 души, съобщи управителят на здравното заведение Невяна Йотова.

Болните от сифилис се увеличавали, въпреки че според отчетите на хартия излизали по-малко през последните години. "Има скрита заболеваемост, тъй като през 2005 г. отпадна профилактиката по здравна книжка и статистиката не лови реалния брой на заразените", обясни д-р Йотова. Затова било абсурдно да се мисли, че при 98 регистрирани със сифилис през 2004 г. сега средно на година се падали по 26-27 случая. Бургаска област се води рискова зона за разпространението на болестта и нямало как болните да намалеят при постоянно увеличаващия се поток от туристи по Южното Черноморие, коментират специалисти.

Източник: в. "24 часа"



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Bebe-na-2-meseca-sus-sifilis-lekuvat-v-Burgas-273894
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.