Скочиха срещу такса "смет" на общината
Автор: Екип Burgas24.bg 14:46 / 15.07.2011Коментари ()802
© Burgas24.bg
Размерът на таксата "смет" в община Бургас за жилищни, нежилищни и вилни имоти е незаконосъобразен, твърдят от Гражданска инициатива "Справедливост". От неправителствената организация се жалват в Административния съд срещу два от текстовете на наредбата за местните данъци и такси. Председателят на сдружението Иван Груйкин съобщи в Бургас, че жалбата е подадено от името на ГИС, търговското дружество "Принт хаус" ЕООД и физическото лице Радослав Киряков.

Размерът на таксата "смет" не трябва да бъде определян на базата на данъчната оценка на обектите, смятат от ГИС. Според организацията, така определен налогът представлява втори имуществен данък. Практиката показвала, че местните общински съвети формират различните такси произволно, според нуждите на администрацията и платежоспособността гражданите.

"Размерът на таксата трябва да е равен на административно-техническите и материални разходи, извършени за дадена услуга. Незаконно е от такси да се покриват каквито и да са други разходи, защото това се посреща от данъците на гражданите", обясни Иван Груйкин. Той беше категоричен, че по конституция, данъчните задължения се определят само със закон, а не с наредби.

Източник: Дарик



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Skochiha-sreshtu-taksa-smet-na-obshtinata-271236
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.