От днес започват горещниците
Автор: Екип Burgas24.bg 09:49 / 15.07.2011Коментари ()626
©
От днес започват горещниците. Празниците са в чест на огъня и са считани от традиционния народен календар за трите най-горещи дни през лятото -15, 16 и 17 юли. В различните райони на България празниците носят разнообразни названия. В северните части на страната те са известни под името Чурлига или Пърлига, а третия ден се нарича Марина огнена- тъй като е посветена на Света Марина - покровителка на градушките.

В Южна България дните са известни с наименованието Люта. През Горещниците не се извършва никаква селскостопанска дейност, т.е. не се работи на полето. Освен това забраната важи и за домашна работа. Не трябва да се пере и мие. Заради страх от пожар домашните не палят огън и не поддържат огнището. През този период не се пече и хляб.

Хората са вярвали, че ако някой наруши забраните - градушка или пожар ще унищожи реколтата. Те са осъзнавали, че природата е по-силна от тях, затова тачели тези празници и спазвали стриктно забраните. По принцип тези празници са съпроводени и с молитви за дъжд, свързани са и с гадания. Правят се прогнози за времето през януари, февруари и март.

В някои краища на страната се извършва и ритуално къпане на болни и здрави хора в лековити води.



Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Ot-dnes-zapochvat-goreshtnicite-271079
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.