Българските кинолози целят да популяризират българските породи
Автор: Екип Burgas24.bg 16:01 / 23.06.2011Коментари ()465
Породата "български барак" трябва да има 8 независими "Г "аналогични линии. Това означава кръвна линия, която се предава на баща-син, баща-син, каза Аврам Петков, съпрезидент на Световен киноложки съюз, председател на Български републикански киноложки съюз и председател на българско овчарско куче по време на пресконференция по повод Киноложката изложба, на която Бургас е домакин за четвърти път. Това са 8 нива и 8 линии, които трябва да бъдат абсолютно различни.

"Трябва да има около 1200 кучета от тази порода- да са съдени от международни съдии на минимум 5 изложби, след което се събира комисия, която определя дали това куче има прилика с други, които са признати вече и ако няма - тогава се излиза със сертификата, който ще ни връчи в неделя президентът на Алианса Мария Ферер. Една от основните цели на Българския републикански киноложки съюз бе популяризирането на българските породи. С признаването на българския барак Българския републикански кинеложки съюз изпълнява своето обещание пред държавата и пред киноложката общественост за свършената работа. За 6 години успяхме да признаем трите български породи. За първи път издаваме сертификат от държавата от МЗХ съвместно със сертификат на Международната организация. Досега винаги държавата изоставаше много и значително от работата на нашия съюз.

Искам да благодаря на МЗХ за изключително отличната съвместна работа. Предстои изграждането на селекционни центрове на българското овчарско куче, така че да може да запазим нашия генофонд на овчарското куче, който го имаме в момента", каза още Петков. През уикенда ще има минимум 180 представители от породата българско овчарско куче, което ще дефилира и на купата на Испания, и на Европейския шампионат. Българското лудогорско конче ще бъде представено около 30-40 екземпляра. 10-15 кучета ще има и от българския барак. "Трудно се работи в условия на криза, защото всичко това се прави със собствени средства и със собствени усилия", добави Петков. Ще има хора от Разлог, от Видин ,Плевен, София, Сандански, Кюстендил.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Bulgarskite-kinolozi-celyat-da-populyarizirat-bulgarskite-porodi-264913
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.