България и Турция обсъждаха в Бургас превенциите срещу насилието в училищата
Автор: Екип Burgas24.bg 16:31 / 21.06.2011Коментари ()433
Към своя завършек е проекта "Пет стъпки за преодоляване на насилието в училищната среда", каза Милка Харизанова , координатор на проекта за българска страна. Днес в Бургас се проведе заключителната научна конференция, в която участваха представители на България и Турция, двете страни които участват в проекта.

Той се реализира по Програма "Учене през целия живот" на Европейската комисия, и по дейност "Регионални партньорства Коменски". Реализацията на проекта започва преди две години, след като е разработен от инспектората по образованието в Бургас и областна дирекция на просветата в Ерзурум -Турция и е одобрен. Конференцията в Бургас е в рамките на четвъртата поредна среща. Петте стъпки, всъщност са стъпките на проекта, каза Харизанова.

Едната е да се направи проучване на ситуацията в дадено училище, втората - да се набележат конкретни дейности чрез които да се осмисли свободното време на учениците, следващата - обучение на родители, учители ученици по темата за насилието и как да разпознават признаците на жертвите на насили и да знаят към кого да се обърнат. Друга стъпка е информиране на обществеността за насилието, като бич на съвременното общество и накрая изготвяне на информационни продукти, брошури, табла, презентации. Това са дейности, които се провеждат и в двата партньорски региона - Българи и Турция.

"Всички са на мнение, че трябва да се предложат интересни занимания на ученици, за да имат положителни емоции, а не да изпадат в такива състояния, които биха довели до прояви на агресия насилие към съученици, към по-малки деца", каза Харизанова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Bulgariya-i-Turciya-obsuzhdaha-v-Burgas-prevenciite-sreshtu-nasilieto-v-uchilishtata-264268
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.