601 хиляди дка е засятата площ с пшеница в Бургаско
Автор: Екип Burgas24.bg 15:56 / 07.06.2011Коментари ()395
© Burgas24.bg
В Бургаска област засятата с пшеница площ за стопанската 2010 - 2011 година е 601 хиляди дка. Спрямо предходната година площта на пшеницата е увеличена с почти 15 хиляди дка. Това съобщи директорът на Областната служба "Земеделие" Лидия Станкова. От последното обследване на площите с есенни култури, към дата 20 май, Областната експертна комисия по зърнопроизводство е определила състоянието им като много добро и добро.

"Това значи, че са изведени всички основни мероприятия, почти на 100% площите са наторени, третирани са с хербициди като фитосанитарното им състояние продължава да се проследява и това се прави периодично", обясни тя.

На това свое заседание Областната експертна комисия по зърнопроизводство прогнозира очаквани средни добиви от пшеницата 362 кг. от дка за областта. "През миналата година отчетения среден добив по оперативна информация е бил 330 кг. от дка, което говори, че очакваме една по-добра реколта, в сравнение с миналогодишната", допълни тя. Очакванията са за добра като количество и качество зърнена реколта. "Очакваме едни добри цени на фона на състоянието на зърнопроизводството в световен мащаб", категорична бе Станкова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/601-hilyadi-dka-e-zasyatata-plosht-s-pshenica-v-Burgasko-260553
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.