Местната власт и неправителствени организации в Несебър със съвместна работа
Автор: Екип Burgas24.bg 12:04 / 09.05.2011Коментари ()611
©
Утре в 11.00 ч. фондация "4 лапи" и фондация "Animal SOS" организират пресконференция. Мястото на събитието е Слънчев бряг, "Пица бар&кейк Тарантула".

Аспекти на работа на природозащитната фондация:

1. Предвижда се посещение на приют в Несебър, ако метеорологичните условия позволят и няма превалявания.

2. Избор на най-симпатичен и емблематичен представител на породата "несебърска превъзходна"

3. Представяне на изпълнението на ангажиментите, поети от фондация "Animal SOS" към българското общество и община Несебър, по договора за стопанисване на общинския приют за безстопанствени кучета. От фондацията ще представят подобренията, които са направили, както и своите питомци. ;

4. Кампанията за кастрация на бездомни кучета, организирана от община Несебър и Фондациите "4 лапи" и "Animal SOS".
Кампанията се провежда в периода 03.05 - 12.05.2011г. , обработката на животните се извършва с мобилната клиника на Фондация " 4 лапи", която е разположена в приюта за безстопанствени кучета на Община Несебър.

Целта на акцията е намаляване на популацията на бездомните кучета, чрез прилагане на метода, препоръчан от Световната Здравна организация - хващане, кастриране и връщане на животните по места. Приоритетно се залавят женски кучета. Освен кастрация, с цел повишаване на безопасността на градската среда кучетата се обезпаразитяват и ваксинират срещу бяс.

Проблемът с бездомните кучета съществува отдавна в страната ни. Причините за появата на тези животни са комплексни - безотговорно отглеждане на домашни кучета, изоставяне на нежелани кучета или на малки кученца, малък процент на кастрирани домашни любимци и кучета, отглеждани за охрана на обекти - строежи, складове, наличие на хранителен ресурс в средата (лоша събираемост на боклука) и др. 

Едва от няколко години за неговото решаване се прилага международно утвърден и доказал своята ефективност метод.
Прилагането му позволява използването на ресурсите на неправителствени организации като 4 лапи и "Animal SOS". Регламентирани са съвместните усилия на местната власт и гражданския сектор при решаването на този проблем. Добър пример за това е сътрудничеството на "Animal SOS" с община Несебър. Въз основа на договор, фондацията стопанисва приюта за безстопанствени кучете вече около една година. Надяваме се че съвместната ни дейност с общината ще бъде продължена, тъй като международната практика показва, че именно това е начинът за ефективно и хуманно намаляване на броя на бездомните животни, завършват от фондацията.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Mestnata-vlast-i-nepravitelstveni-organizacii-v-Nesebur-sus-suvmestna-rabota-253002
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.