Еколози протестираха срещу проучването в черноморието за нефт и газ
Автор: Екип Burgas24.bg 16:36 / 29.04.2011Коментари ()620
© Burgas24.bg
Предстоящото проучване на българското черноморие за наличието на нефт и газ в района на Силистар събра на протест еколози.

С плакати " Не превръщайте Бургас във втори Чернобил" представители на екологични организации посрещнаха заместник министрите на Министерство на икономиката, енергетика и фирмата спечелила правото да проучва шелфовата зона, които се опитаха да успокоят и гражданите и кметовете на черноморски общини на юг от Бургас.

И еколозите и кметовете на черноморските общини недоволстват от решението на Министерски съвет за проучването на Черно море в зоната на Силистар за нефт и природен газ.Еколози заведоха дело срещу Министерството на туризма и енергетиката заради липсата на Доклад за оценка въздействието върху околната среда.Настояват концесията да бъде отменена

Зоната, която ще бъде проучена обхваща континенталния шелф и изключителната икономическа зона на България в Черно море от Резово до Бяла. Участъкът е с размери 115 на 130 км. На брега обаче е Природен парк "Странджа" , в него има 5 резервата, 12 защитени местности и 17 природни забележителности.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ekolozi-protestiraha-sreshtu-prouchvaneto-v-chernomorieto-za-neft-i-gaz-250716
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.