След 9 април започва да действа новият Закон по горите
Автор: Екип Burgas24.bg 17:24 / 01.04.2011Коментари ()833
Идеята на новия Закон по горите е да се раздели стопанската дейност от контрола, разясни на пресконференция днес директорът на РДГ - Бургас Румен Желев. След 9-ти април започва да действа новия Закон по горите. След това в едноседмичен срок министърът на земеделието и храните трябва със Заповед да уточни седалището на държавното горско предприятие. Засега за Югоизточния икономически район, въпреки че административен център е Бургас, седалището на предприятието ще бъде в Сливен.

В момента Регионалната дирекция по горите е на бюджетна издръжка, но координира и контролира работата на поделенията в териториалния обхват - 13 на брой -10 горски и 3 ловни. Тази дирекция ще се запази. Идеята на новия Закон е да се раздели стопанската дейност от контрола. До момента в известна степен РДГ - Бургас контролира и стопанската дейност, тъй като от там минава финансовите планове на предприятията, а горските и ловни стопанства са търговци по смисъла на Закона. До момента Изпълнителната дирекция по горите ръководеше горските и ловни стопанства. Сега вече агенцията ще контролира работата на в горския фонд, без значение неговата собственост.

В Бургас остава структурата на Регионалната дирекция по горите, която няма да приема финансови планове и да се занимава с поделенията, а ще следи дали стриктно прилагат правилата на Закона и ще издава наказателни постановления за всички нарушения, извършени на територията на горите, защото вече новото определение не е Горски фонд, а горски и поземлени територии. Поделенията ще запазят правото си техните горски стражари да съставят Актове за съставяне на административно нарушение. В дирекцията ще се назначат горски инспектори. За 10 хиляди хектара ще отговаря един горски инспектор, ориентировъчно. Шест държавни горски предприятия за страната ще се ръководят от управителни свети от по трима души. Те ръководят горските и ловни стопанства и ще се занимават само с бизнес.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Sled-9-april-zapochva-da-deistva-noviyat-Zakon-po-gorite-243036
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.