ЕС започва стрес-тестове на ядрените реактори в страните членки на общността
Автор: Екип Burgas24.bg 17:25 / 25.03.2011Коментари ()343
Държавните и правителствени ръководители от ЕС съгласуваха съвместни действия за повишаване на сигурността на ядрената енергетика в страните-членки. По време на втория ден от форума в Брюксел Европейският съвет реши да се проведе общоевропейски стрес-тест на ядрените реактори във всички страни от ЕС.

Заедно с това лидерите утвърдиха подход за постоянно повишаване на мерките за сигурност в европейските атомни електроцентрали. Президентът на съюза Херман ван Ромпой и председателят на ЕК Жозе Барозу обявиха, че ще се настоява за аналогични действия в сферата на ядрената енергетика и в страни извън общността.

В четвъртък Европейският съвет съгласува финансовите параметри на постоянния Европейския стабилизационен механизъм като общите му активи бяха утвърдени в размер на 700 милиарда евро. Механизъм има за цел да осигури финансовата стабилност на еврозоната като ще замести съществуващия в момента временен стабилизационен фонд на стойност 440 млрд евро. В разискванията на пакта за еврото съветът отчете, че към механизма се присъединяват всички шест страни извън еврозоната - България, Дания, Полша, Румъния, Литва и Латвия.

По отношение на ситуацията в Либия лидерите от ЕС заявиха, че когато либийският народ е защитен военната операция ще бъде прекратена. Страните-членки решиха да осигурят хуманитарна помощ и да увеличат на един милиард евро подкрепата за региона, финансирана от Европейската инвестиционна банка.



Още новини от Международни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/mejdunarodni/ES-zapochva-stres-testove-na-yadrenite-reaktori-v-stranite-chlenki-na-obshtnostta-241019
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.