"Атлантик“АД очаква стартиране на проект за общо партньорство с международна природозащитна организация
Автор: Екип Burgas24.bg 10:53 / 23.03.2011Коментари ()806
Бургаската фирма "Атлантик"АД ще си партнира с международната природозащитна организация WWF за подобряване на естествената среда на рибите. Това е и един от заявените интереси от страна на дружеството за участие в мащабен проект. Проектът се изпълнява от WWF Дунавско - Карпатска програма с финансовата подкрепа на Световната организация по околната среда /UNEP/ и Европейската комисия. Целите му са насърчаване на екопроекти в басейна на река Дунав. Басейнът обхваща територията на цялата ни страна включително и Черно море.

Самият проект бе разяснен по време на конференция в столицата, в която участие взеха представители на Министерството на земеделието и храните, Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури, представители на бизнеса и други. "Атлантик" бе представлявана от Зорница Русинова, ръководител "Аквакултури" във фирмата.

Тя обясни, че самата програма е в начален етап и тепърва предстои страната ни да се възползва от придобивките й. Необходимо е първо да бъдат обединени интересите на бизнеса в четири схеми и след това да се пристъпи към същинското изпълнение на проекти. Те ще се финансират от държавата ни и няма да се дублират с оперативна програма "Рибарство и аквакултури". WWF вече успешно изпълнява проекта си в много европейски държави.

"Атлантик" е заявила интерес и към финансиране на проекти за научно-технически изследвания, патенти, лицензи и нови технологии в областта на аквакултурите. Фирмата, освен че е сред най-големите вносители и износители на риба и рибни продукти у нас, стана популярна с втората в Европа ферма за отглеждане на екзотичната риба барамунди.

Друга от заявките на бургаското дружество е подобряване на естествената среда на рибите и генофонда на видовете. Зорница Русинова се надява след селектирането на четирите схеми да се одобри и финансирането на проекти за доставка на качествени фуражи за риби, а както и получаване на държавна помощ за зарибяване.

До месец трябва да бъде оформена работна група, която да обедини разнородните желания на бизнеса в четири схеми, по които страната ни да работи и да финансира проекти.

Дунавско-Карпатската програма на WWF е в България от 1998 г. Основните й цели са опазването и възстановяването на биологичното разнообразие и гарантирането на устойчивото развитие в района, който обхваща България, Румъния, Словакия, Хърватия, Украйна и Молдова.

Днес WWF е една от водещите природозащитни организации, която работи по широк кръг проблеми - от местообитанията от европейско значение в мрежата Натура 2000 и защитените територии, през горите и сладководните екосистеми до земеделските политики и развитието на селските райони.



Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/AtlantikAD-ochakva-startirane-na-proekt-za-obshto-partnyorstvo-s-mezhdunarodna-prirodozashtitna-organizaciya-240244
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.