Какво да сложим на трапезата за Нова година? | ||||||
| ||||||
Най-често се следват традициите по празниците – да почистим дома, както следва традицията, да го украсим, да предложим подходящите според традицията ястия на трапезата. Новогодишната нощ също е съпътствана с традиции, макар че във времето те все по-рядко се изпълняват и все по-малко хора ги знаят и обръщат внимание. Но тъй като не говорим за нещо невъзможно за изпълнение, нека се опитаме да я запазим и да я продължим във времето, за да могат и идните поколения да вземат нещо от миналото и да го приложат в бъдещето. Новогодишната трапеза включва най-различни неща – идеята е да има отрупана маса с всякакви вкусни ястия, за да може цялата следваща година да ни върви по този начин – да има изобилие. Задължителни съставки от новогодишната трапеза са свинско месо, пуешко месо, чесън, жито, мед, орехи, различни видове ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове. Ястия на новогодишната трапеза, които обезателно трябва да присъстват са: - Баница с късмети - Питка с паричка - Туршия - Различни сушени мезета - Торта или тиквеник В средата на празничната трапеза трябва да се постави борова клонка, а хората, които празнуват, да бъдат облечени в празнични дрехи, по възможност нови. Цялата празнична трапеза трябва да бъде много добре подредена – обърнете внимание не само на ястията, а и на начина, по който са подредени и изглеждат, пише gotvach.bg. Питата се разчупва от мъжа в къщата, трапезата се прикадява с тамян – до голяма степен обичаите се припокриват с тези на Бъдни вечер. Традицията повелява най-старият човек в къщата да завърти новогодишната баница три пъти. След това я поставя на масата и всеки взима парчето, което в срещу него. Тази традиция се спазва в почти всяко българско семейство – не забравяйте, че баницата се разрязва, след като е настъпила Новата година. |
Още по темата: | общо новини по темата: 258 | ||||||||||||
| |||||||||||||
предишна страница [ 1/43 ] следващата страница |