Доц. Огнян Боюклиев: Не се отчита качеството - гръцкото качество, сравнено с българското е много по-високо
Автор: ИА Фокус 10:30 / 23.12.2024Коментари ()403
© NOVA
Това се очакваше, това са цените. Не се отчита качеството - гръцкото качество, сравнено с българското е много по-високо, казва в ефира на NOVA доц. Огнян Боюклиев, икономист от БАН за цените на продуктите.

"Ние тръгнахме да консумираме пресни зеленчуци, които са от парници - те оскъпяват продукцията", добавя той. "Традиционната храна сега трябва да е кисело зеле, туршии, ряпа, моркови и т.н.", коментира още той.

По думите му цената на маслото скача, защото в Европа има недостиг на мляко. "В Западна Европа успяха да пресекат епидемията от син език и това намали добивите на мляко, а ние сме вносители на млечни продукти", коментира той.

"В България основната част от земите ни са заети със зърнени култури и ги изнасяме. А би трябвало това зърно да го превръщаме във фураж, за да имаме традиционни български млечни и месни продукти. Тогава ще бъде обаче и по-скъпо, защото качествената храна е скъпа", обясни той.

"Хубавата новина е, че в Европа палмовото масло се ограничава. Но има и редица неща, които не са добре като например -  палмовото масло в Швейцария е забранено на пазара, но те пък произвеждат шоколади за износ и влагат палмово масло. Т.е. забраната е само местна, но не и за износ".

По думите му у нас трябва да има социална програма, която да подпомага хората, които са в нужда, но не и да се изкривява пазара с изкуствени цени, а да се събират данъци и да се разпределят правилно. Хлябът не трябва да е евтин, а качествен и здравословен, коментира още той.



Още по темата: общо новини по темата: 382
17.12.2024 »
08.12.2024 »
01.12.2024 »
01.12.2024 »
30.11.2024 »
28.11.2024 »
предишна страница [ 1/64 ] следващата страница
Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Doc-Ognyan-Boyukliev-Ne-se-otchita-kachestvoto-gruckoto-kachestvo-sravneno-s-bulgarskoto-e-mnogo-po-visoko-2385716
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.