Искат повече яснота около разрешението за проучване за нефт и газ в Черно море
Автор: Екип Burgas24.bg 16:43 / 17.03.2011Коментари ()500
© Burgas24.bg
Кръгла маса относно разрешението за търсене и проучване на нефт и газ в Черно море се проведе в Бургас. Срещата, в която участваха и представители на туристическия бизнес и населени места от региона бе организирана от Съюза на тракийските дружества, Тракийско дружество Бургас и Черноморски институт. Марися Любечева, която е почетен председател на тракийско дружество "Екзарх Антим I" и председател на УС на Черноморски институт каза, че разрешението е дадено без да има публичност на информацията, без да са представени експертни ресурси и капацитет на фирмата, която е получила разрешението за търсене на нефт и газ в акваторията на Черно море.

"Тази територия е част от проекта "Еврорегион Тракия", с който съюза на тракийските дружества се представя в ЕС. Ние имаме редица опасения свързани с рисковете, които съществуват при едно такова дълбоководно проучване и без да са ясни какви са плановете и капацитета за търсенето. Считаме, че е възможно да се получат инциденти, които да засегнат живота и здравето на хората, не само да се замърси морето, но и ивицата и така да пострадат хората от региона. Тъй като това е територия, която е 7 хил. кв. км ние считаме, че трябва да бъдат зададени въпроси към министерски съвет и съответните отговорни министерства", каза Любчева. По думите й трябва да се разбере дали е предприета процедура по ОВОС и ако не защо, дали има капацитет и съответните сертификати фирмата избрана да прави това проучване и дали са предприети мерки за предотвратяване на аварии в акваторията на Черно море.

"Нашите настоявания са свързани с това и че в момента се работи по изграждане на стратегия за Черно море и задължително една такава дейност трябва да се координира с нашите европартньори. В нито от публичните изяви свързани с това разрешение ние не намерихме отговор на нито един от тези въпроси. Според нас ако се прави проучване то трябва да стане чрез ясна и дебатирана в обществото процедура, за да има яснота и прозрачност, за да не се застрашава качеството на живот. Смятаме че отговорните министри - на икономиката и на околната среда, както и министър-председателя трябва да не проявяват двоен стандарт и в единия случай когато ставаше дума за Бургас-Александруполис да се иска ОВОС, а в другия случай когато става въпрос за третиране на една територия от порядъка на 7 хил. квадратни километра в морето с неясен резултат, да не се търси ОВОС, и да няма прозрачност на процедурите и яснота на действията", посочи още Любчева. По линия на тракийските дружества ще бъде изпратено изготвеното становище до Министерски съвет. Двамата министри - на икономиката и на околната среда, според Любчева са отговорни по съответните процедури. Единия за разрешенията за подземните богатства по закона за подземните богатства, а другия по закона за опазване на околната среда. Любчева смята още, е нужно на национално ниво да се изяснят всички тези въпроси, за да има сигурност в действията, които ще последват от това решение.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Iskat-poveche-yasnota-okolo-razreshenieto-za-prouchvane-za-neft-i-gaz-v-Cherno-more-238520
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.