Назначават около 30 горски инспектори в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 15:33 / 17.03.2011Коментари ()1229
© Burgas24.bg
Реформа в управлението на горите ще има, но няма място за притеснения, каза Румен Желев директор на регионалната дирекция по горите в Бургас. Той обясни, че структурата на дирекцията в Бургас остава, като в Сливен ще бъде седалището на държавното горско предприятие за Югоизточния икономически регион, което ще стопанисва горите на областите Стара Загора, Сливен, Ямбол и Бургас.
 
"До сега с тази задача се занимаваше Изпълнителната агенция по горите в столицата, но сега има децентрализация с новия закон. Изпълнителната агенция по горите ако остане в Софи ще контролира работата на регионалните дирекции по горите , каквато е и нашата. Горските дирекции вече ще се занимават с контрол и за това дали правилно се прилага закона за горите и съпътстващите го закони за лова, защитените територии и биоразнообразието, а горските предприятие ще извършват стопанската дейност в горските територии", обясни Желев.

На въпрос ще има ли засегнати хора и дали се очакват съкращения във връзка с реформата Румен Желев каза, че за хората, които работят в стопанствата, където е основната част от работещите в горите няма да има промени. Държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства запазват своята финансова самостоятелност и сегашния вид. Възможно е, обаче да има промени в щатната структура на регионалната дирекция по горите. "За сметка на това и там ще се разкрият нови работни места, защото предстои назначаване на инспектори по горите. Горските инспектори ще са с лесовъдско образование, най-малко техници, които да извършват контрола по дейностите в горите. За сега не се знае точно, тъй като не е излязла наредбата,че те ще контролират дейността на площ от порядъка на 10 000 хектара. За Бургас примерно ще са необходими около 30 души, тъй като ние контролираме горска площ малко над 300 000 хектара", каза Румен Желев.

След реформите контролът в горите ще бъде по- засилен, категоричен бе директорът на горската дирекция в Бургас. Това ще така, защото и местната дирекция вече няма да има отношение към финансовите планове и изпълнение на разчетите по отношение на дърводобива, тъй като за това ще отговарят горските поделения и държавното горско предприятие, което е подчинено директно на министъра на земеделието, каза директорът на регионалната горска дирекция в Бургас.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Naznachavat-okolo-30-gorski-inspektori-v-Burgas-238481
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.