Несебър и Поморие трябва да изготвят документации за пречиствателни станции, за да получат инвестиции
Автор: Екип Burgas24.bg 17:20 / 16.03.2011Коментари ()917
Община Поморие и Община Несебър трябва да бъдат по-активни в изготвянето и предоставянето на документи за да им бъде финансирано изграждането на пречиствателни станции за отпадни води (ПСОВ). Това стана ясно по време на среща между министъра на околната среда и водите Нона Караджова и народните представители от ПП ГЕРБ-Бургас Димитър Бойчев и Иван Алексиев.

"Инициирахме тази среща, тъй като и двамата с г-н Бойчев искаме в нашия регион да се усвояват средства по оперативните програми. От страна на общинските администрации обаче трябва да се работи малко по-сериозно, защото колкото повече време се подготвят документите, толкова по-малко време остава за изпълнение, а проектите трябва да бъдат завършени до 2014 г.", коментира Алексиев, който е зам.-председател на Комисията по околна среда и води към НС.

Община Поморие кандидатства за реконструкция на ПСОВ и довеждащ колектор. Стойността на проекта по първоначални изчисления е 40 млн. лв. По време на първата консултация с управляващия орган е установено, че общината разполага с прединвестиционно проучване, което има нужда от преработка, идеен проект на ПСОВ, собственост на площадка и финансов икономически анализ, който също трябва да се преработи. Според данните на Министерството на околната среда и водите по време на втората консултация е идентифицирана завишена норма на водопотребление (250 л/ж), която следва да бъде обоснована в прединвестиционното проучване. За сравнение средната норма е 100-110 л/ж в Европа, а у нас е 150-180 л/ж. Все още от Община Поморие не са обосновали тази завишена норма.

Община Несебър кандидатства по проект за ПСОВ (Слънчев бряг-Равда-Несебър), канализация и помпени станции. Тъй като проектът надвишава сумата от 50 млн. евро ще бъде включен към програма "Джаспърс". По време на консултациите с управляващия орган е установена, че общината разполага с прединвестиционно проучване, идеен проект на ПСОВ и мрежа, финансов икономически анализ, разрешително за заустване и собственост на площадка.

След изискана справка от министър Караджова става ясно, че Община Несебър не е оставяла документи за преглед от управителния орган, но попадат в групата общини, чиито прединвестиционни проучвания са били разгледани с помощта на Майкъл Лавел. Като основен проблем обаче е идентифициран капацитетът на ПСОВ - 400 000 ЕЖ, който не е обоснован в прединвестиционното проучване. Ако това не бъде изготвено и предадено в срок има вероятност проектът да не бъде осъществен.

Народните представители поставиха въпроса и за реализацията на пречиствателната станция в руенското село Люляково. След справка стана ясно, че заложените средства за 40 млн. лв. са намалени на 32 млн. лв. и в момента е в ход строителството на ВиК мрежата.

Димитър Бойчев и Иван Алексиев се интересуваха и от находищата на минерална вода, които общините имаха възможност да получат за безвъзмездно ползване от срок за 25 години. В Поморие находищата "Каменар" и "Медово" не са прехвърлени на общината, тъй като процедурата не е спазена. От кметството са поискали минералните извори без да поискат в срок разрешение от Общинския съвет.

Справка в еко министерството показва, че извор "Медово" е с много добри показатели. Температурата на водата е между 25-39 градуса и е лечебна за стомашно-чревни болести, чернодробни, жлъчни, кожни, сърдечно-съдови, нервни болести.

Извор "Каменар" е с температура на водата около 20 градуса и има лечебни свойства за стомашно-чревни, чернодробни, жлъчни и стоматологични проблеми.
"Поради неорганизираност на Община Поморие този ресурс няма да може да бъде използван за развитието на региона ни още най-малко една година. Едва тогава отново администрацията ще може отново да заяви желание да стопанисва минералните находища", коментира Иван Алексиев.



Още новини от Регионални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/regionalni/Nesebur-i-Pomorie-tryabva-da-izgotvyat-dokumentacii-za-prechistvatelni-stancii-za-da-poluchat-investicii-238176
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.