Собственик на ресторант: Ще бъда принуден да съкращавам много разходи, персонал и работно време
©
Ресторантьорите са в протестна готовност, ако парламентът гласува връщането на ставката на ДДС от 20% за хранителните продукти и безалкохолните напитки. Браншовите организации разчитат на ползотворен диалог с отговорните институции, за да не се стига до напрежение.

Юлиян Алексиев е собственик на ресторант в Пловдив повече от 20 години. 

"В един момент, когато сметките започнат да не излизат, макар и бизнес с години, с традиции, с инвестирани страшно много средства и сърце и любов в него, ще бъда принуден да съкращавам много разходи, персонал, работно време. В съседна Румъния ДДС е 5%, a държавата, която ние най-много трябва да гледаме като конкуренция на туризма в България e Гърция, където храна и безалкохолно са на постоянна ставка 13%", каза пред БНТ Юлиян Алексиев.

В проекта за бюджет за 2025 г. е заложено връщане на ставката на ДДС от 20% върху хляба и дейността на ресторантьорите. Инициативата за връщане на ставката от 20% е на бившия финансов министър Асен Василев. Намалената ставка на ДДС от 9% беше въведена като антикризисна мярка по време на пандемията от COVID-19.

От бранша смятат, че връщането на 20 процента ДДС за заведенията ще донесе повече вреди на бюджета, отколкото ползи. От бранша са категорични, че при вдигане на ставката оборотите няма да се запазят в досегашния си вид. Така ресторантьорите ще са принудени да коригират и осъвременят цените в менюто, а това ще доведе до намаляване на посещаемостта и респективно до стопяване на печалбите.

"Едно заведение, за да направи 5000 лева оборот, са му нужни между 12 и 15 човека. Този разход, който имаме ние за труд, изяжда, за съжаление, печалбата, която иначе има голям като буфер. Сегашната ДДС ставка продължава да върши своята работа и държавата не страда. И цифрите, които ще покажем тази година, ще са също по-добри от миналата година. А всъщност единственото, което е важно за бюджета е, ощетен ли е този бюджет или не. Защото реално никой не би трябвало да се интересува каква е ставката", обяснява пред БНТ председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.


Още новини от Национални новини:

https://www.burgas24.bg/novini/Bylgaria/Sobstvenik-na-restorant-Shte-buda-prinuden-da-sukrashtavam-mnogo-razhodi-personal-i-rabotno-vreme-2380201
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.