Земеделец: Налага се да изхвърлим около 2 тона на ден домати | ||||||
| ||||||
Марина Симеонова е готвач по професия и винаги подбира най-добрите зеленчуци за вкъщи. С мъжа си – Борис, посещават пазара от години и предпочитат местната продукция. "Хубаво е да е българско, но вече производителите са много отчаяни и много хора се отказаха за съжаление“, казва тя. Двамата отчитат голямата разликата между цените в супермаркетите и пазара. "Сега видяхме хубави краставици, които във веригите са 5 лева“, казва Борис. По-евтини на пазара са турските и гръцките продукти. Йордан продава само вносна стока от борсата. "На този домат, много му падна цената, този домат в магазина струва 8 лева, а тук е 2 лева. Краставици за 2 кг са 2 лева“, казва той. Иван Кабуров от Мало Конаре отглежда 1000 декара зеленчуци, осем от които в модерна оранжерия. Заради непосилните цени за отопление е принуден месец по-рано да приключи с доматите. Работниците му изкореняват растения, когато те все още дават плод. "В този случай се налага да изхвърлим около 2 тона на ден домати“, обяснява той. Друг фактор за високите цени на зеленчуците е, намаленото количество на продукцията заради неблагоприятните климатични условия и все по-малкото на брой зеленчукопроизводители. "Аз заложих около 250 декара зеле. Първите 10 декара горе-долу ги унищожи жегата през юни и юли месец. И това увеличи себестойността на произведената продукция“, казва още Иван. Според производителите българските зеленчуци, макар и по-скъпи, са по-вкусни. "Ето сега примерно това доматче, ако е вносен този домат, първо той няма да изглежда по този начин. Вие го виждате, не е красив, но на вкус и на качество, това нещо е уникално“, казва Александър докато пазарува. С настъпването на празниците очакванията са цените на зеленчуците да се вдигнат. |