Община Бургас с успешно реализирана програмата за намаляване популацията на бездомни животни
Автор: Екип Burgas24.bg 14:24 / 09.03.2011Коментари ()1008
© Burgas24.bg
Община Бургас има успешно реализирана програмата за намаляване на популацията на бездомни животни, съобщи Атанаска Николова, зам.-кмет по евроинтеграция и екология. "От миналата година ние разработихме такава програма и за бездомните котки и сме една от малкото общини, които реално работят в тази посока. И можем вече да отчетем първите резултати", посочи тя. През 2010 година са заловени над 400 бездомни кучета, които са третирани, обезпаразитени в приюта за безстопанствени животни и бяха кастрирани.

"Щастливи сме, че една значителна част от тях бяха осиновени и намериха своите семейства и грижа, което, всъщност, е нашата цел и работим сериозно в тази посока. Останалите бяха върнати така, както разпорежда нормативната база", посочи зам.-кметът. "Миналата година стартирахме пилотно и работа за намаляване на популацията на бездомните котки на територията на града. На този етап пилотно бяха третирани 160 животни. За тази година амбицията ни е да бъдат минимум 1 000 котки обезпаразитени и кастрирани и отново над 400 кучета както миналата година", посочи Николова.

В бюджета на общината за тази година са заделени 121 хиляди лева за програмата за ограничаване популацията на кучета и котки. Като над 61 хил. са средствата, които се използват за медицинско обслужване на приюта преди всичко за кастрация и обезпаразитяване на бездомните животни.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Obshtina-Burgas-s-uspeshno-realizirana-programata-za-namalyavane-populaciyata-na-bezdomni-zhivotni-236023
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.