Канално-помпената станция в кв. "Долно Езерово" е в процес на въвеждане в експлоатация
Автор: Екип Burgas24.bg 10:50 / 09.03.2011Коментари ()1161
©
Проектът, който включва изграждане на канализация и канално-помпена станция в кв. "Долно Езерово" приключи, съобщи Атанаска Николова, зам.-кмет по евроинтеграция и екология в община Бургас. Всички строително-монтажни дейности са приключили. Обектът е приет и е в процес на въвеждане в експлоатация.

"Тази седмица сме планирали и тържественото откриване. Надяваме се и министърът на Околната среда и водите да присъства на тази церемония, с която официално ще приключим дейността по проекта за рехабилитация на канализационната мрежа в кв. "Долно Езерово", посочи още зам.-кметът.

Официалната церемония по откриването е планирана за утре 10 март от 14.00 часа на площадката на Канално-помпената станция - Долно Езерово. Общата стойност на проекта е малко над 6 млн. и 78 хил.лева. "Ние сме наистина щастливи, защото това за нас е първият успешно финализиран проект по ОП "Околна среда", каза още Николова. Тя съобщи още, че в момента текат процедурите за избор на изпълнител на строително-монтажните дейности, на надзора и на техническата помощ по проекта за изграждането на ВиК мрежа и в к-с "Меден рудник".

"Надяваме се през април месец да стартираме реално изпълнението на дейностите по проекта, защото той е от изключителна важност за града и в частност за к-с "Меден рудник", допълни зам.-кметът. "Основният ВиК проект, в който ще вложим усилията да финализираме, е проектът, свързан с изграждане на канализационната мрежа в к-с "Меден рудник", но в същото време ние сме в процес на финализиране на два проекта, финансирани по ОП"Околна среда" за техническа помощ в рамките, на които изготвяме пълна техническа документация, апликационна форма за инвестиционни проекти", каза още Николова. Това са проектите, свързани с т.нар. интегрирани водни проекти за кв. Горно Езерово и за селата Рудник и Черно море.

"Надяваме се още юни месец да подадем апликационната форма в управляващия орган на ОП "Околна среда" и до есента да можем да стартираме реално дейността по изграждане на канализационната мрежа и рехабилитация на водоснабдителната мрежа в кв. Горно Езерово и в селата Рудник и Черно море. Също така много усилено работим и сме подали апликационни форми по ОП "Околна среда" и за изграждане на канализационна мрежа и рехабиталиция на водосабдителна мрежа в комплексите Ветерен, Банево, Минерални бани. Също така к-с "Крайморие" и к-с "Сарафово", разясни Николова. Със собствен бюджетен ресурс община Бургас стартира тази година и изграждане на канализационна мрежа в град Българово. Общата стойност на проектите, които в момента Община Бургас подготвя за финансиране по ОП "Околна среда" е над 80 млн. лева. Разбира се, това са проекти, които в никакъв случай не можем да реализираме в рамките на една година. "Това са изключително мащабни проекти, чиято реализация ще ни отнеме поне две- три години. Така че наистина много амбициозна програма реализира община Бурга в сектор ВиК", допълни зам.-кметът Николова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Kanalno-pompenata-stanciya-v-kv-Dolno-Ezerovo-e-v-proces-na-vuvezhdane-v-eksploataciya-235906
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.