281 са децата със съмнения за неправилна стойка
Автор: Екип Burgas24.bg 14:31 / 28.02.2011Коментари ()843
© Impact Press Group
Децата със съмнение за неправилна стойка са 281, а с наднормено тегло- 45. Малчуганите, които са обследвани за гръбначни изкривявания са деца от 5 до 7 години от 34 детски градини. Това каза в интервю за радио "Фокус" Бургас Пепа Ангелова, директор на ОДК- Бургас. От тях 23 са от целодневна детска градина (ЦДГ), а останалите са от обединено детско заведение (ОДЗ). Общият брой на изследваните деца е 2 838 деца. Под график със специалист -ортопед са прегледани 300 деца от 12 градини. Изследванията са напълно безплатни и се съвместно с кинезитерапевти от ОДК-Бургас и съответния специалист на детското заведение. На 13 деца е поставена диагноза "сколиоза" и препоръка за образна диагностика и последващо лечение с изправителна гимнастика, а на всички останали деца е дадена препоръка да посетят кабинета на ОДК за лечебна физкултура, където могат да си направят профилактика и да се включат в групи за изправителна гимнастика. Заболяването "сколиоза" е заболяване, което се характеризира с определен комплекс от симптоми. Основен сред тях е странично латералното изкривяване на гръбначния стълб. 

Изследването, което се прави от ОДК е феноменално такова, което не е правено никъде в страната. " Скоро гледахме по телевизията, че ще бъдат изследвани около 500 деца в София- град, което е четири пъти по-малко от това, което ние сме направили към момента. И считаме, че сме първата община, която е приела инициативата за грижа за детето от ранна детска възраст", каза още Ангелова. Програмата е започнала от октомври месец след семинар на медицинските лица от детските градини. В момента инициативата продължава за обследване на деца от 1-2 клас по график, след което ще се обобщят резултатите в официална брошура, в която ще бъдат представени комплекс от упражнения за домашна профилактика на родителите. " Мислим, че с това ще направим средата по-добра за живеене на тези деца. Веднъж седмично минимум се посещават детските заведения за прегледи от специалистите, за да могат да се свалят данните и да се видят по-тежките случаи", добави директорът.
Причините за гръбначните изкривявания са различни. Те могат да бъдат вродени от една страна, от друга- неправилна стойка на децата още от три годишна възраст. Друга причина е тежестта на раницата на малчуганите в начален курс и липсата на физически упражнения. " Но всичко е строго индивидуално. И затова се прави такова обстойно изследване. Препоръките, които мога да дам на родителите, за да избегнат подобни заболявания на децата им е те да имат правилна стойка при писане и четене. Раницата да бъде в килограмите, които са необходими в съответната възраст, да спортуват, да ядат повече плодове и зеленчуци", заяви Ангелова.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/281-sa-decata-sus-sumneniya-za-nepravilna-stoika-233797
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.