Три месеца след увеличаването цената на петрола, ще се увеличи и газа
Автор: Екип Burgas24.bg 16:36 / 25.02.2011Коментари ()677
© Burgas24.bg
Три месеца след като се увеличи цената на петрола заради нестабилността в арабските страни, ще последва и увеличение в цената на газа, прогнозира пред бургаски медии Божидар Данев, изпълнителен председател на Българска стопанска камара, предаде репортер на радио "Фокус" Бургас . Последните три месеца именно цената на петрола определя тази на синьото гориво.

"Това означава по-скъпо отопление, до година по-скъпа земеделска продукция, защото 30% от земеделската продукция са горива. Като зърното е по-скъпо ще нарасне цената на фуража, по-скъпо ще стане месото, яйцата, млякото и тъй като в портфейла на българина 39,9 % е храна като се повиши храната българина ще е по-силно потърпевш, отколкото един германец, в чиито портфейл само 18% е храната", каза Данев.

Според него по същия начин стои и въпроса с отоплението, което заедно с електроенергията са субсидирани от бизнеса за гражданите. В тази насока обаче трябва да се изпълнят европейските директиви като постепенно това субсидиране отпадне. "Повишението в цената на електроенергията все повече ще тежи върху битовия потребител. 28% е намалена консумацията на електроенергията в промишлеността, а 2% се е повишила в битовото потребление, защото българина няма никаква икономическа изгода да намалява консумацията си на електроенергия, защото плаща малко и защото го субсидират. Едно субсидиране деформира икономиката", заяви директорът на стопанската камара. Той коментира и самата структура на икономиката.

Според него парите търсят най-голямата норма на печалба и когато има един спекулативен пазар, какъв беше пазара на недвижими имоти те се насочват на там. "Самия факт, че чуждестранните банки вляха капитал в страната имаше спекулативна форма на печалба и това не беше овладяно от изпълнителната власт. Нито една сделка не е изповядвана на реалната цена. Това не бе овладяно. Строителния отрасъл засмука човешки ресурс и капитали от други отрасли на основата на тази спекулативна вълна. Много хора станаха богати и това е масово явление, а не единично - голяма част от нацията просперира от това спекулативно развитие. Почти един млн. души са придобили собственост през тази една година", каза още Божидар Данев.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Tri-meseca-sled-uvelichavaneto-cenata-na-petrola-shte-se-uvelichi-i-gaza-233180
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.