Така наречените "полезни храни", могат да бъдат и "нож с две остриета"
© Blagoevgrad24.bg
"Полезните храни" са във фокуса на младото поколение. Старанието да се храним правилно, да поддържаме добра форма и да не тровим организма си, поставя темата на дневен ред. Понякога обаче очакванията ни за стойността на така наречените "полезни храни" надхвърлят реалните им свойства. Разбира се, всяка от тези храни има своите предимства, но не винаги е толкова "вълшебна", колкото  се твърди.

Авокадо

Защо се счита за полезно: Авокадото е известно с високото съдържание на здравословни мазнини, особено мононенаситени мастни киселини, които могат да подпомогнат сърдечното здраве. То е също богато на витамини К, Е, С, както и на фолиева киселина.

Реалността: Авокадото наистина е хранителна бомба, но е и висококалорично, което може да доведе до нежелано напълняване при прекомерна консумация. Освен това голяма част от авокадото, достъпно в магазините, е отглеждано в монокултури, които изискват значителни природни ресурси.

Добрата страна: В умерени количества авокадото наистина може да обогати диетата с полезни мазнини и витамини. Просто трябва да се консумира умерено.

Бадеми и други ядки

Защо се считат за полезни: Бадемите и другите ядки често се препоръчват заради протеините, фибрите, витамините Е и В, както и заради антиоксидантите и минералите в тях. Те могат да подпомогнат сърдечното здраве и са част от балансирана диета.

Реалността: Ядките са много калорични и съдържат мазнини, които макар и "добри", могат да се окажат прекомерни при по-големи количества. Неподходящи са за хора с алергии и могат да раздразнят храносмилателната система.

Добрата страна: В малки количества бадемите и другите ядки са отличен източник на хранителни вещества и енергия. Те са подходящи за междинна закуска, но трябва да се приемат умерено.

Чиа и ленено семе

Защо се считат за полезни: Чиа и лененото семе са пълни с омега-3 мастни киселини, фибри, протеини и антиоксиданти. Смята се, че подобряват сърдечното здраве и подпомагат храносмилането.

Реалността: Докато тези семена са добър източник на растителни омега-3, тялото не ги усвоява толкова добре, колкото омега-3 от животински източници като рибата. Освен това прекомерната консумация на чиа може да доведе до подуване и стомашни проблеми.

Добрата страна: Когато се добавят в малки количества към храни като кисело мляко или салати, чиа и лененото семе могат да бъдат добро допълнение към диетата, особено за вегетарианци и вегани.

Киноа

Защо се счита за полезна: Киноата е популярна заради високото съдържание на протеини, фибри и различни минерали, особено магнезий и желязо. Тя е една от малкото растителни храни, които съдържат всички девет незаменими аминокиселини.

Реалността: Въпреки добрия си профил, киноата съдържа и сапонини – вещества, които могат да раздразнят стомашната лигавица. Освен това е висококалорична, и ако се приема в по-големи количества, може да доведе до увеличаване на теглото.

Добрата страна: Когато се използва като част от разнообразна диета, киноата е добър източник на растителни протеини и минерали.

Спанак

Защо се счита за полезен: Спанакът е известен с високото съдържание на витамини А, С, К, фолиева киселина и желязо. Той също така е източник на антиоксиданти, които предпазват клетките от увреждане.

Реалността: Макар че е богат на желязо, тялото не усвоява растителното желязо толкова добре, колкото това от животински източници. Също така спанакът съдържа оксалати, които могат да повлияят на усвояването на калций и да доведат до образуване на бъбречни камъни при предразположени хора.

Добрата страна: Въпреки това, спанакът е нискокалоричен и изключително богат на хранителни вещества. В комбинация с витамин C (като добавяне на лимон към салатата), усвояването на желязото се подобрява.

Пълнозърнести храни (като овесени ядки)

Защо се считат за полезни: Пълнозърнестите храни съдържат фибри, витамини от група В, магнезий и желязо. Те подпомагат храносмилателната система и могат да намалят риска от сърдечни заболявания.

Реалността: Пълнозърнестите продукти обаче често съдържат антинутриенти като фитинова киселина, която пречи на усвояването на минерали. Някои хора с чувствителност към глутен или с храносмилателни проблеми могат да изпитат дискомфорт при консумация на овесени ядки и други зърнени храни.

Добрата страна: Консумацията на пълнозърнести храни в умерени количества може да е изключително полезна за поддържане на добро храносмилане и сърдечно здраве.

Всеки от нас е господар на собственото си тяло и изборите, които прави. Ако се чувствате добре, означава, че не бъркате.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Taka-narechenite-polezni-hrani-mogat-da-budat-i-nozh-s-dve-ostrieta-2329258
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.