Експерт: Повечето хлебопроизводители са готови за въвеждането на стандартите за хляб
Автор: Екип Burgas24.bg 14:48 / 19.02.2011Коментари ()1156
© Impact Press Group
Повечето хлебопроизводители имат готовност и възможност за въвеждането на трите стандарта за производство на хляб, каза Димитър Людиев, член на УС на Съюза на хлебопроизводителите в България.Той посочи, че това ще стане по лесно, при тези, които и в момента произвеждат хляб, който втасва при естествена ферментация. "Производителите, които са коректни към технологиите и своите клиенти имат възможност да въведат стандартите, и които работят с качествени суровини не би трябва да притесняват от въвеждането им", каза Людиев. Рецептата на хляба по стандарти е проста- хляб, мая, вода, но технологията е по-сложна, обясни Людиев тъй като производителите , които използват подобрители могат да съкратят времето на втасване на хляба на два часа, а тези, които ще го произвеждат по стандарти трябва да изчакат ферментацията да стане по естествен път което отнема около пет часа. Димитър Людиев каза, че подобрителите се използват за да се увеличи трайността на хляба. " Става дума за трайността, но не за преснотата, а по- скоро задържането на влагата в хляба. Много често потребителите се лъжат, когато пипнат едни хляб и той е мек те мислят, че е пресен. Това, че хляба е мек не е гаранция, че е пресен, защото подобрителите задържат влагата в него", каза Людиев.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Ekspert-Povecheto-hleboproizvoditeli-sa-gotovi-za-vuvezhdaneto-na-standartite-za-hlyab-231247
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.