Ако спонтанно решите да напуснете работата си? Психолог: Всеки импулс трябва да бъде овладян със спокойствие и здрав разум
©
Стресът от преумора и допълнителни отговорности може да направи дори любимата работа непоносима, така че хората често напускат импулсивно и без резервен вариант. Това е докладвано пред Градската новинарска агенция "Москва" докладвано от психолог, психотерапевт, старши преподавател в катедра "Юридическа психология и право" Факултет "Правна психология" Московски държавен психолого-педагогически университет Нина Чупракова.

Според нея можете да опитате да кажете на ръководството за натрупаните оплаквания, ако работата е важна за вас и не искате да я загубите.

"Внезапният импулс да напуснем може да означава, че човек е натрупал въпроси, недоволство и евентуално оплаквания от различен вид. Всичко това може да се е наслоявало с месеци, за да избухне в един момент с подобно необмислено решение. Решението идва светкавично и безвъзвратно – казвате си "Не мога повече". Струва си да съберете мислите си, да обмислите въпроси за обсъждане и да ги обсъдите с шефа си. Ако чувствате неразбиране в работното взаимоотношение, тогава си струва да обсъдите и това“, каза Нина Чупракова.

Психологът обясни, че емоционалният импулс, който е в основата на такова прибързано решение, преминава бързо и след това хората изпитват съжаление. Тя посъветва да се вслушвате по-често в себе си, за да се научите как да управлявате подобни импулси.

"Създайте си навик да се усамотявате със себе си поне веднъж на седмица или две и се вслушвайте в себе си, в сигналите и импулсите на тялото си – Изпитвате ли неприятни усещания? А вашите чувства – Има ли някакви страхове, притеснения или негодувание? Запитайте се – доволен ли съм от всичко, всичко добре ли е и както го искам в живота си? Постепенно мислите, чувствата и тялото ви ще постигнат съгласие и разбиране и ще се научите да вземате информирани решения. Ако работата, в която прекарвате по-голямата част от живота си, е ценна за вас, тогава може би трябва просто да си починете и да придобиете емоционална и физическа сила“, допълни още Чупракова.

Тя отбеляза, че не трябва да оставате на работа, която не ви подхожда.

"В противен случай може да завърши с професионално прегаряне или психосоматика. По-добре е да направите избор и да вземете решение, което не винаги е лесно. Но, отново, това решение трябва да бъде балансирано“, обясни психологът.

Според нея хората често искат да се откажат, когато изпитват възрастова криза и тогава не могат да се справят без помощта на специалист, пише fakti.bg.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Ako-spontanno-reshite-da-napusnete-rabotata-si-Psiholog-Vseki-impuls-tryabva-da-bude-ovladyan-sus-spokoistvie-i-zdrav-razum-2310876
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.