Какво да направите, ако усетите признаци на депресия?
©
Ако преминавате през депресия, най-добре е да получите помощ от терапевт . За да извлечете максимума от терапията си, можете да направите неща, за да помогнете и на себе си.

Ето 5 неща, които можете да направите, за да се почувствате по-добре. Те може да изглеждат прости, но могат да помогнат много, пише kidshealth.org.

Упражнение. 

Правете 15- до 30-минутна бърза разходка всеки ден. Или можете да танцувате, да спортувате, да се разтягате или да правите йога. Хората, които са в депресия, може да не се чувстват много активни. Опитайте се все пак да се накарате да го направите. Ако имате нужда от тласък, помолете приятел да тренира с вас. Започването на каквато и да е дейност помага за подобряване на настроението ви. Продължавайте така.

Яжте здравословни храни и пийте много вода.  На някои хора с депресия не им се яде много. Някои може да преяждат. Но това, което ядете, може да повлияе на настроението и енергията ви. Така че при депресия трябва да сте сигурни, че се храните правилно. За повечето хора това означава много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни. Ограничете простите въглехидрати и храни с добавена захар, като "нежелана“ храна или десерти. Не оставайте твърде дълго без да ядете. Дори и да не чувствате глад, хапнете нещо леко и здравословно. И не забравяйте да останете хидратирани с много вода. Избягвайте сладки и кофеинови напитки, когато е възможно. 

Изразете себе си.  При депресия вашата креативност и чувство за забавление може да изглеждат блокирани. Но може да ви помогне да правите неща, които да раздвижат творческите ви сокове. Рисувайте, рисувайте или рисувайте. Шийте, гответе или печете.

Пишете, танцувайте или композирайте музика. Разговаряйте с приятел или играйте с домашен любимец. Намерете нещо, на което да се смеете. Гледайте смешен филм. Правете неща, които ви харесват. Дори малко. Това помага да се обърне депресията.

Не се спирайте на проблемите. Може да се почувствате добре да обсъдите проблем с грижовен приятел. Но депресията може да накара хората да се оплакват, обвиняват и преразглеждат проблемите твърде много. Може да ви държи фокусирани върху това, което не е наред.

Добре е да изразявате мислите и чувствата си с хора, на които им пука. Но не позволявайте проблемите да бъдат всичко, за което говорите. Говорете и за някои добри неща. Опитайте се да превърнете негативните си мисли в по-положителни. Това може да помогне на настроението ви да стане по-положително.

Забелязвайте хубавите неща. Депресията влияе на възгледа на човек за нещата. Нещата могат да изглеждат мрачни, негативни и безнадеждни. За да промените възгледа си, поставете си за цел да забелязвате 3 добри неща всеки ден. Колкото повече забелязвате какво е добро, толкова повече добро ще забелязвате.

Най-вече, ако преминавате през депресия, покажете малко състрадание и доброта. Когато преминавате през труден момент, помага да знаете, че не сте сами. Бъдете търпеливи със себе си. Депресията отнема време, за да се излекува.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Kakvo-da-napravite-ako-usetite-priznaci-na-depresiya-2303199
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.