Йордан Христов: БДЗП има сериозен 6- годишен опит в преброяването и в определянето състояние на птиците
Автор: Екип Burgas24.bg 10:39 / 16.02.2011Коментари ()1223
© Burgas24.bg
Целта на проекта ‘"Изготвяне на индекс за определяне на състоянието на птиците от земеделските земи" е да се установи какво се случва със средата около нас и до колко е благоприятно ползването на селскостопанските земи. Това каза Йордан Христов, отговорник на мониторинг в БДЗП- Бургас и координатор на проекта. Съществуването на проекта се налага, защото индексът за определяне на състоянието на земеделските земи е един от индикаторите за оценяване на успеха на програмата за развитие на селските райони. Т.е. всяка една страна в ЕС, която има програма за развитие на селските райони, би следвало да изработва такъв индикатор, за да може да се оцени успехът на тази програма. " БДЗП има сериозен опит в преброяването и в определянето състоянието на птиците в продължение на повече от 6 години. Министерството на земеделието възложи изработването на този индекс именно на нас", каза още Христов.
По думите му индикаторът представлява една относителна оценка. Той не говори за това колко птици има, а казва дали се увеличават или не спрямо стойност Х ,която през следващите години в рамките на проекта предстои да бъде изработена, а именно- националната численост на видовете. Широко разпространените видове не са изчислени, тъй като е трудно да се каже дали са напр. 5 или 10 млн. " С помощта на тези пробни площадки от цялата страна взимаме така да се каже проби от различните места и в последствие предстои изработване на националните стойности, които ще могат да кажат по-точно колко всъщност са някои от най-често срещаните птици. Но индексът сам по себе си не казва колко са птиците. Той е една графика, която показва дали птиците намалят спрямо едно начално ниво, когато за първи път са били събрани данните . Тогава имаме едно изходни ниво и спрямо него оценяваме дали се увеличават или намалят птиците", добави експертът. Той покани всеки, който желае да се включи в инициативата. Като контактите на всеки един клон на БДЗП може да се намери на интернет страницата на дружеството.

Източник: Радио "Фокус"


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Iordan-Hristov-BDZP-ima-seriozen-6-godishen-opit-v-prebroyavaneto-i-v-opredelyaneto-sustoyanie-na-pticite-230232
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.