Ето защо е хубаво да правим гаргара 
Автор: Екип Burgas24.bg 16:43 / 11.10.2024Коментари ()318
©
Ако имате болки в гърлото или ангина, вашият лекар непременно ще ви препоръча да правите гаргара. Като допълнителна терапия това ускорява възстановяването, но само ако се извършва правилно.

Основният метод за лечение на ангината е приемането на антибиотици, които убиват патогенните бактерии. Но курсът на лечение винаги включва жабурене.

Защо тези процедури са полезни:

- намаляване на сърбежа и огъня в гърлото

- омекотяват и лекуват увредените лигавици

- възпрепятстват размножаването на патогенни микроорганизми

- омекотяват гнойните корички и отмиват плаката

- имат противовъзпалителен ефект

Освен това, благодарение на гаргарата, гъбичките няма да се развият в гърлото и устата поради страничните ефекти на антибактериалните лекарства.

За да бъде процедурата ефективна, тя трябва да се извърши правилно:

- Силно навеждаме главата си назад и изпъваме езика си, като преместваме лечебната течност (например с лайка) възможно най-дълбоко.

- Създаваме кипящи (гъргорещи) движения в гърлото за 30 секунди.

- При никакви обстоятелства не поглъщайте разтвора.

Температурата на състава трябва да бъде близка до температурата на човешкото тяло.

Вашият лекар може да препоръча фармацевтични продукти за изплакване. Но доказаните народни средства са не по-малко ефективни:

- Гаргара със сода при болно гърло. Това лекарство предотвратява размножаването на патогенните бактерии и облекчава болката. За да приготвите разтвора, разредете малка лъжица прах (за деца - половината) в 250 ml вряща вода, охладете. Процедурата трябва да се извършва 4-5 пъти на ден, пише telegraph. 

- Гаргара с пероксид при възпалено гърло. Това лекарство е отличен антисептик, помага за намаляване на интоксикацията и обръщане на възпалителния процес. Използва се по време на острия стадий на заболяването два пъти дневно. За процедурата използвайте 3% разтвор на пероксид: малка лъжица на 250 ml топла вода. След процедурата трябва да изплакнете устата и гърлото си с чиста вода при стайна температура.

- Гаргара със сол при възпалено гърло. Солта, морска и трапезна, дезинфекцира и премахва гнойта. Гаргара с физиологичен разтвор (малка лъжица в чаша вода) до седем пъти на ден.

За такива процедури се използват и отвари от лечебни билки: невен, лайка, евкалипт.

Важно е да се знае: процедури с пероксид не се препоръчват при хора със свръхчувствителни лигавици и малки деца. Содата пък е противопоказна при стомашни язви, остри сърдечни заболявания, както и през първия триместър на бременността.


Още новини от Любопитни новини:

https://www.burgas24.bg/novini/interesno/Eto-zashto-e-hubavo-da-pravim-gargara-2295271
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.