Откриха петото издание на "Фестивал на младите в изкуството" с кинопроекти ,създадени в Бургас
Автор: Екип Burgas24.bg 16:24 / 09.10.2024Коментари ()535
©
"Нашите колеги от художествената академия ще рисуват рамо до рамо с ученици от НУМСИ "Панчо Владигеров" , СОУ Кирил и Методий и АЕГ "Гео Милев". Този пленер по традиция ще се проведе на остров Света Анастасия, а идеята е творбите, създадени  на един формат  между различните поколения да са стоят една до друга в общата инсталация, която ще представим в последния ден на фестивала", това каза по време на официалното откриване на формата проф.Светозар Бенчев, директор на Филиала на НХА  в морския град.

Петото издание на инициативата "Фестивал на младите в изкуството" ще се проведе от 08 до 12  октомври в Бургас и отново ще предложи литература, изобразително изкуство, кино, вокални  и театрални работилници. За първа година във фестивала има участие на артисти от Чешката република, а публиката ще се наслади на интересна програма.

Специален гост  на откриването бе Георг Киряков. Той бе сред водещите преподаватели в пилотния уъркшоп "Магията на театъра и киното" към Театрален колеж към "Любен Гройс", който се проведе през септември. По време на обучението бяха заснети интересни филми, свързани с Бургас, а гостите на Фестивала имаха удоволствието да ги изгледат в чудесната обстановка на Графична база "Тодор Александров".

"На петата година се доближаваме все по сериозно до мечтата всички изкуства в Бургас да си говорят . Ние сме на едно приказно островче и все повече се наслаждаваме на тази обстановка, какво по-хубаво от това хората, които рисуват да общуват с тези ,които правят музика и кино.", сподели в поздрава си към присъстващите Диана Саватева, зам.-кмет "Култура и вероизповедание".

Тази година към фестивалните локации Графична база "Тодор Атанасов", DAS Marina Burgas Hotel, остров Св. Анастасия, Център за съвременно изкуство и библиотека се присъединява и Международният младежки център, в к-с "Меден рудник". В новото пространство ще се проведат две работилници - вокална и театрална за работа с кукли, на 10 октомври.

За добрата атмосфера се погрижи и талантливата  Теа Андонова, възпитаник на Арт център "Точно време", при вокален педагог Женя Лалчева.

"Фестивал на младите в изкуството" се реализира с партньорството на Националната художествена академия, филиалът ѝ в Бургас, Община Бургас и DAS Marina Burags Hotel

Сред акцентите в програмата  на форума  е  театрално представление "Madremonte“, на Mikro-teatro, Бърно (Чешка Република), което ще се проведе на 11 октомври от 18.00 часа в Център за съвременно изкуство и библиотека, залата на етаж 1. По традиция фестивалът ще завърши с "Литературен купон ", който  ще събере талантите на бургаските гимназии на 12 октомври /събота /, от 16.00 часа в залата на Das Marina Hotel Burgas.

Вижте пълната програма:

 9 октомври /сряда/ 2024 г.

10:00 – 17:00 часа, Остров "Св. Анастасия“ – Пленер

18:30 часа,  Център за съвременно изкуство и библиотека, Експозиционна зала етаж 1

Прожекция на филми от КиноКлас "София филм фест на брега"

10 октомври /четвъртък/ 2024 г.

10:00 – 17:00 часа, Остров "Св. Анастасия“ – Пленер

09:00 – 12:00 часа, Младежки международен център - Бургас

Театрална работилница за работа с кукли

Лектори: Вероника Вшианска и Габриела Жената от Mikro-teatro Бърно (Чешка Република)

15:00-18:00 часа, Младежки международен център - Бургас

Вокален уъркшоп

Лектори: Вероника Вшианска и Габриела Жената от Mikro-teatro Бърно (Чешка Република)

11 октомври /петък/ 2024 г.

10:00 – 17:00 часа, Остров "Св. Анастасия“ – Пленер

18:00  часа,  Център за съвременно изкуство и библиотека, Експозиционна зала етаж 1

"Madremonte“ – театрално представление на Mikro-teatro, Бърно (Чешка Република).

19:00 часа, Център за съвременно изкуство и библиотека, конферентна зала: Филмова вечер с прожекция от школа "КиноКлас“ към "София филм фест на брега"

12 октомври /събота/ 2024 г.

16:00 часа, "ДАС Марина Бургас Хотел“

Литературен купон и представяне на готовата арт инсталация


Още новини от Новини от Бургас:

https://www.burgas24.bg/novini/burgas/Otkriha-petoto-izdanie-na-Festival-na-mladite-v-izkustvoto-s-kinoproekti-suzdadeni-v-Burgas-2292593
Copyright © Burgas24.bg. Всички права запазени.